Garmin Tactix Charlie är världens bästa smartklocka

Garmin_Tactix_Charlie_269

Garmin Tactix Charlie är Garmins bästa klocka någonsin.

Garmin Quatix 5 som jag testat tidigare -och Fēnix 5x som jag äger, är båda fenomenala smartklockor, laddade [och uppgraderbara] med så mycket funktionalitet att det garanterat räcker och blir över. Men Garmins militära klocka Tactix i ny utgåva 2018 tar ändå kronan som den bästa Garmin-klockan -och bästa smartklockan hittills.

Hårdvara & Design

Garmin Tactix Charlie är antireflexbehandlad och mattsvart till färgen. Ovantill har den lättskrapade gråsvarta anodisering på Fēnix 5x ersatts av en riktigt beständig diamanthård beläggning (DLC – Diamond Like Coating) på titan vilket gör klockan betydligt mer stryktålig än andra modeller från Garmin (tack!).

Åter i jämförelse med Fēnix 5x som har en litet olycklig fasning ovantill vilket gör att all kontakt med klockan träffar en kant, så har man på Tactix Charlie en bredare kontaktyta – klockan är planare ovantill – vilket också borgar för mindre slitage över tid.

Glaset är reptåligt safirglas, dock ej (vad jag kan avgöra) antireflexbehandlat. Knapparna – två på höger sida och tre på vänster sida är i svartfärgat stål. Huvudknappen (övre höger sida) är designad som en skruvad krona, men går ej att vrida. Den pryds även av en symbol liknande ett sikte (hårkors). Övriga material är glasfiberförstärkt plast samt undertill titan. Armbandet är i svart gummi och samma modell som medföljer Fēnix 5x.

Garmin_Tactix_Charlie_282

Pulsmätaren lyser i grönt. Bakdel i titan.

På klockans undersida har Garmin byggt in en pulsmätare och här återfinns också en proprietär USB-kontakt för laddning av klockan. Klockan känns väl sammansatt och är också helt vattentät, ned till 100 meter.

Urtavla / bildskärm

Precis som hos klockorna i Fēnix -och Quatix-serien så har Tactix en skärm av typen transflektiv LCD vilket innebär att den använder sig av, och anpassar sig efter ljuset i omgivningen. Starkt solljus kan till exempel reflekteras i skärmen vilket gör att den förbrukar mindre ström än (smart)klockor med andra skärmtyper. Hos övriga klockor med denna skärmteknik lämnas en del att önska vad gäller färger och ljusstyrka, men hos Tactix kommer den transflektiva displayen till sin rätt: klockan ska smälta in i sin omgivning och det är just vad den gör!

Garmin_Tactix_Charlie_286

Notera hur urtavlan inte ”överlyser” sin omgivning utan är ett med den.

Den förinstallerade (man kan byta) urtavlan visar det allra nödvändigaste med största tydlighet: tid, veckodag och datum, samt aktuell tidszon (ställd automatiskt via GPS). I enlighet med det taktiska syftet så är urtavlan helt färglös. I bild nedan visas min Garmin Fēnix 5x med en ljusare och färgstarkare urtavla som jämförelse.

Garmin_Fenix_5x_moss_green

Garmin Fēnix 5x med röda inslag i urtavlan.

Lååång batteritid

Garmin anger att klockan klarar 12 dagar på en laddning. Batteritiden minskar i GPS-läge och ökar i batterisparläge och (jag antar) i läge för nattseende då urtavlan mörkas. Min upplevelse är att jag kan använda klocka i ca 2 veckor utan att ladda den. Detta är att jämföras med smartklockor från Apple och Samsung m.fl. som måste laddas i princip dagligen. Tactix Charlies kanske närmsta (enda?) konkurrent Suunto Traverse Alpha anger dock en längre driftstid (100 timmar), men packar å andra sidan betydligt färre funktioner.

Anpassning & Personalisering

Garmin Tactix Charlie är redan anpassad i form och funktion för militärt/polisiärt bruk, men den som vill ta klockan ännu längre stilmässigt, kan enkelt byta klockans svarta armband mot en annan färg, till exempel militärgrönt (moss green). Vill man ta den rutten så är det i så fall Garmin QuickFit armband (549 kr) som gäller i storleken 26.

Garmin_Fenix_5x_fishing

Militärgrönt QuickFit 26 armband (klockan i bild är Fēnix 5x).

Även Tactix förinstallerade urtavla kan bytas ut: dels har Garmin ett antal olika urtavlor, men dessa kan även laddas in från diverse entusiaster som publicerar mjukvara till Garmins ‘store’ (Garmin Connect).

En annan anpassning som jag rekommenderar alla att göra är att ändra ordningen på appar och widgets i klockans menysystem så att de funktioner man använder mest presenteras först. Därtill föredrar jag att ta bort funktioner som jag vet att jag aldrig kommer använda.

Taktiska funktioner

Klockan inriktar sig till militär personal eller vanliga Joe Sixpacks som gillar ”tacticool” och med detta kommer, utöver de fysiska attributen, ett par mjukvarudetaljer. I Taktiskt läge visa displayen datafält (höjd, koordinater osv.) som anses intressant för en operatör. Inspelning kan ske för senare analys.

Med ett par snabba knapptryck så försätts Tactix Charlie i läget ’Night Vision’ dvs anpassning för Mörkerseende. Urtavlan som redan är ganska mörk, blir ännu mörkare och pulsmätning (som kan ge ifrån sig ett grönt ljus) stängs av. Garmin menar att klockan i detta läge är kompatibel med militära mörkerglasögon (NVG’s) genom att ljuset inte bländar – samt nattoperationer genom att klockan inte ger ifrån en ljussignatur som FI kan tänkas upptäcka. Jag kan i alla fall konstatera att urtavlan är läsbar (utan glasögon) både i mörker och dagsljus.

För fallskärmsjägare (eller wannabe’s) har Tactix Charlie förinstallerats med funktionalitet för att stödja olika typer av hopp (HAHO, HALO…). Jag kan själv inte kommentera funktionen som heter Jumpmaster, men jag föreställer mig att målgruppen för funktionen har egna förfaranden och funktioner att understödja hopp, i den mån det faktiskt behövs.

Appar & Widgets (övriga)

Garmin Tactix Charlie kommer förinstallerad med en ansenlig mängd appar, widgets och funktioner; Det handlar om aktivitetsspårare för löpträning, simning, cykling, skidåkning och mer därtill. Det finns till och med en app som kan gissa sig till viken övning du gör på gymmet, samt logga repetitioner och antal set. Förinstallerade appar kan sorteras eller tas bort och nya appar kan läggas till:

Man kan säga att Tactix Charlie kan göra allt det som Quatix och Fēnix kan genom att profilerade appar läggs till – en Tactix kan alltså rent mjukvarumässigt ”vara” en Quatix: appar för båt och fiske kan lyftas ned via Garmins app store.

Jag går här igenom ett begränsat urval av alla de appar och widgets som Tactix Charlie har, eller kan installeras med.

Navigation

KartaPrecis som toppmodellen i Fēnix-serien (5x) har Tactix Charlie navigation med detaljerade kartor förinstallerade. Notera att kartorna är regionsspecifika så se till att köpa din Garmin-klocka inom den region (Europa, USA, Asien…) du avser använda den i. Tillhör man SEAL team 6 med hela världen som arbetsplats är detta kanske en begränsning, men för oss (halv)vanliga människor föreställer jag mig att det är en mindre sak. Kartor kan köpas till.

I praktNavigeringiken så navigerar jag ganska mycket med klockans hjälp, men sällan efter kartor. Istället så använder jag mig av det faktum att klockan tar emot notiser från min telefon och vibrerar när det är dags att svänga eller byta fil (klockan visar då också anvisningen, till exempel ”håll till höger” eller ”tag tredje avfarten”).

Väder

Garmin_Quatix_5_väder

En wigdet i klockan visar väder. Presentationen är tydlig och bra. Ofta så tittar jag på väderprognosen dagen innan mitt planerade fiske samt morgonen då jag ska ut. Som regel handlar det ju också om en plats som är en bit hemifrån. Av den anledningen så blir det mest SMHI för mig, men denna väder-widget är ändå bra att ha, och är mer lättnådd på handleden än en app i mobilen eller en hemsida.

Barometer

Barometer

Många fiskare vittnar om att lufttryck och förändringar i tryck påverkar fiskelyckan. Beroende på fisk så är högt tryck eller stadigt ökande tryck bättre än lågt tryck, -och hastigt sjunkande tryck riktigt dåligt för fisket. Därför är barometern ett intressant hjälpmedel vid fisket. På min Casio Rangeman så krävdes manuell(!) justering av höjd för att få ut ett barometervärde, något som ofta var svårt.

Även hos Garmin så är barometervärdet avhängigt höjd, men istället för manuell justering så kan Garmin hitta höjden via GPS-positionering. Det fungerar helt klart bättre än hos Casio, men man måste ändå och ofta invänta korrekt kalibrering innan man avläser barometern. Eftersom man också ofta förflyttar sig i höjd över tid så får man ta det historiska lufttrycket med en nypa salt och istället fokusera på det just nu gällande värdet.

Båtdata

Djup

Med appen Båtdata ansluter Garminklockan till kompatibla ekolod såsom GPSMAP 722xs och visar ekolodsinformation på klockans skärm. De data jag lyckats läsa ut på klockan vid test är aktuellt djup och vattentemperatur. Det ska även gå att visa hastighet och kurs, kanske beroende vilken utrustning man ansluter till. Jag tycker det är jätteroligt att man kan göra detta, men samtidigt är mervärdet lite begränsat på en kajak där man ändå ser ekoldsskärmen hela tiden. Däremot kan jag se värdet i funktionen om man är skeppare eller del av en besättning på en större båt. Appen är förinstallerad på Garmin Quatix 5, men kan efterinstalleras på övriga klockor såsom Fēnix 5x och Tactix Charlie.

Fiska

FiskräknareMed appen Fiska erbjuder Garmin något så enkelt som en fiskräknare. Appen kan även ge signal efter ett givet intervall vilket kan vara en hint om att man kanske ska prova ett nytt ställe, i alla fall om fisket är trögt. Om man synkar datat efter fiskepasset så kan man se en del statistik, såsom sträcka osv. över en karta. Däremot så kan man tyvärr inte se markering över de platser där man lyft fisk. Det finns alltså utrymme för förbättringar.

Kompass

Kompass

En Kompass kan komma väl till hand om man kommer bort sig på sjön, men den är också till nytta när man vill lokalisera fisk: har det blåst från en viss vindriktning under en tid så fisken positionera sig och samlas upp i ett väderstreck. Kompassen kan hjälpa att hitta dit. Jag minns speciellt en dag då jag var ute och det hade blåst från samma håll i en vecka. jag valde en vassrugge därefter och tog ett helt gäng gäddor på en yta om 10-20 meter.

VIRB

VIRBMed appen VIRB så kan man både starta och stoppa inspelning från sin(a) Garmin VIRB äventyrskamera samt ta stillbilder. Det är fantastiskt bra. Och lättanvänt. Som en kommentar till detta och för att belysa varför jag tycker det här är en sådan nyckelfunktion, så startar och stoppar jag idag min inspelning på min Sony Action Cam via min telefon, men jag erkänner villigt att klockan är ett bättre alternativ: klockan sitter nämligen fast på handleden – hela tiden – och knapparna är taktila/fysiska.

HuntAndFish

HuntAndFishUtöver barometern (ovan) så kan HuntAndFish kan vara av intresse om man vill förstå när man gör rätt i att fiska och när man kanske gör bäst i att stanna hemma.  Denna widget visar bästa jakt och fisketider under dygnet. Vilka sensorer ett datakällor den använder vet jag inte och jag kan heller inte kommentera dess träffsäkerhet (eftersom jag ofta sover under de föreslagna bästa tiderna!). Appen installeras via Garmin’s app store.

UBER ETA

Uber_ETA_meny

Jag reser mycket med jobbet och avskyr att hantera kontanter när jag är utomlands (avskyr också att brottas med Thailändska taxichafförer när de försöker råna mig) och använder därför Uber i största möjliga utsträckning då betalning sker transparent via kreditkort eller PayPal. Appen är inte förinstallerad på någon Garminklocka men är producerad av Garmin. Funktionsmässigt så handlar det om att användarens iPhone eller Android ”lämnar över” till klockan som sedan visar information om förarens ankomst såsom beräknad ankomsttid, bilmodell samt registreringsnummer.

Garmin Connect mobilapp och webbsida

Många av Garmin’s enheter kan hanteras via appen och sajten Garmin Connect; Genom att ladda ned Garmin Connect (app) på sin telefon (android eller iOS) och para med klockan över blåtand kan man synka träningsaktiviteter till Garmin’s molntjänster. Man kan också göra inställningar via appen eller webbsidan som sedan appliceras på klockan vid synkronisering.

Genom att para klocka och telefon kan man även ta emot notifieringar såsom SMS / iMessage men även börja och avsluta telefonsamtal via klockan. Applikationen Garmin Connect och sajten med samma namn gör också att man kan få en bättre förståelse för sina aktiviteter, till exempel genom den statistik som erbjuds.

Löpning

Så här kan en löptur se ut i Garmin Connect (överblicksbild).

Garmin Connect har förbättrats sedan jag först började använda appen under hösten 2017. Detsamma gäller för klockans operativsystem och appar. Det är färre uppdateringar nu och när de införs fungerar de bättre än tidigare. Stöd för svenska i appar och funktioner har också förbättrats.

I förberedelse för GDPR (den europeiska dataskyddsförordningen) så ges också fler val och mer information rörande insamling och delning av privat information. Det är bra. Också bra är att Under Armours MyFitnessPal fått en mindre framträdande roll i Connect: tidigare nästan krävde Garmin att man använde denna tredjepartsfunktion. Nu måste man leta efter den. MyFitnessPal är alltså samma tjänst som läckte information om 150 miljoner användare nyligen. Jag varnade faktiskt för just detta under 2017 när jag recenserade Garmin Quatix 5!

En sak fungerar [fortfarande] mindre bra: Garmin Connect kan inte läsa in data via Apple Health; Jag har i mitt hem en smart våg som skickar in vikt till Apple Health (ett nav på iOS för hälso -och träningsdata) och Garmin skulle kunna läsa detta data in i Garmin Connect för att skräddarsy träningsprogram och loggar. Men det gör man inte. Vikt och annan data måste därför matas in manuellt i Garmins app.

Bildgalleri

Klicka på valfri bild nedan för att se större version:

 

Sammanfattning

Garmin Tactix Charlie lanseras under våren 2018 som en efterlängtad efterföljare till 2014 års Tactix Bravo. Men klockan är också att ses som slutmodellen och toppmodellen av Fênix 5-serien och ungefär som en bil innan nästa plattform kommer, så är alla (eventuella) brister i hård -och mjukvara åtgärdade, och ”facelift” det senaste. Det bästa av en generation helt enkelt, och det säkraste köpet för ett problemfritt ägande.

PLUS
MINUS
+ Garmins mest stryktåliga klocka hittills
+ Stor mängd funktioner och aktiviteter kan spåras
+ GPS/GLONASS, pulsmätare och andra sensorer
+ Överlägset ekosystem (ekolod, kamera etc.)
+ Mycket god batteritid (för en smartklocka)
– Relativt låg upplösning (skärm)
– Barometer kräver frekvent kalibrering

Köpa

Garmin Tactix Charlie säljs överallt där elektronik säljs. Riktpris från Garmin (andra kvartalet 2018) är 7.995 kr.

LÄS ÄVEN:

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s