Garmin VIRB Ultra 30 tar sikte på tronen

Garmin_VIRB_Ultra_30_Ram_Mount

Garmin VIRB Ultra 30 på montering från Ram Mount.

GoPro har länge varit synonymt med ‘action cam’ (äventyrskamera) och utan att kanske någonsin ha varit bäst har GoPro lyckats definiera inte bara vilka egenskaper en äventyrskamera skall ha, utan även hur den ska se ut. Att sedan andra företag har lett i innovation, eller till och med tillhandahållit GoPro’s hårdvara har inte spelat någon roll; Contour tar sista andetaget, Sony säljer bara sådär, och Garmin’s tidigare kameror hade aldrig en chans. Men Garmin VIRB Ultra 30 ändrar på dynamiken och föreslår en kamera som ser ut som kunden förväntar sig, som stödjer de tillbehör kunden redan investerat i, och som på flera punkter är teknologisk överlägsen. Men räcker det?

Hårdvara & Design

Den första tanken som slår en när man ser Garmin VIRB Ultra 30 utan sitt undervattenshus, är: ”en GoPro”; Garmin har, i vad jag tror kommer visa sig ett genidrag, övergivit sin tidigare formgivning för att istället anamma GoPro’s formspråk. Man har till och med implementerat GoPro’s stativfäste!

Garmin VIRB Ultra 30 front

Som en GoPro, fast bättre?

Varför är denna efterapning ett smart drag? Jo, därför att de flesta konsumenter helt säkert förväntar sig att en äventyrskamera ska se ut som en GoPro. Med detta grepp kan Garmin också lätt migrera missnöjda GoPro-användare som investerat mycket i GoPro’s tillbehör som till exempel fästen, stativ m.m. Synd bara att Garmin inte använder samma batteri (formfaktor) också 😉

I alla fall så är enheten liten och lätt och ger intrycket av att vara mycket välbyggd. Det finns flera fysiska reglage på kamerans ovansida för de viktigaste kamerafunktionerna. Som ett komplement och/eller ett substitut pryds enhetens baksida av en pekskärm i färg.

På kamerans ena sida finns en port för Micro HDMI samt USB. Den senare är av typen Mini vilket får sägas vara en något äldre kontakt. Inget jätteproblem, men det blir fler sladdar på skrivbordet helt enkelt när man inte kan använda Micro USB till samtliga enheter.

Slutligen, undertill finns en batterilucka som utöver just batteri huserar en plats för minneskort. Batteriet är på 1250 mAh och minneskort som stöds utgörs av en ganska specifik lista av UHS-1-microSD™-kort (klass 10) -detta för att kunna hantera 4K på bästa sätt.

Konnektivitet

Kameran är utrustad både med Blåtand och WiFi. Det går att ansluta olika externa enheter och det går att styra kameran på flera olika sätt. Detta [mängden integrationer] är återkommande en av Garmin’ styrkor: en Garmin VIRB Ultra 30 kan således hanteras:

  • Hantering via mobil app (iPhone, Android)
  • Hantering via smartklocka (e.g Garmin Quatix, Fenix mfl.)
  • Hantering via ekolod (e.g Garmin GPSMAP 722xs mfl.)

Som om ovan inte räcker så kan Garmin VIRB Ultra 30 också röststyras (mer nedan),

Undervattenshus

Tyvärr verkar Garmin ha designat kameran för att alltid användas i sitt undervattenshus. För de flesta användare är inte detta ett problem och Garmin har också anpassat mikrofonen efter undervattenshuset och även säkerställt att pekskärmen och reglage fungerar genom huset. Det går också att köpa ett skal (Art.nr.010-12389-12) som inte täcker hela kameran, men då förlorar man skydd mot väta…

Det är dock så Sony i flera år nu haft äventyrskameror som är vattentåliga utan hus och GoPro Hero 6 som lanseras [nu] är helt vattentät utan hus. Därför känns det omotiverat att en så kompetent kamera som VIRB Ultra 30 ska tvingas dras med ett stort hus.

För mig som monterar kameran långt fram på kajaken vill jag kunna ge kameran extern ström för att slippa göra riskabla batteribyten på sjön. Detta går alltså inte på Garmin VIRB Ultra 30 om man inte först fräser (Dremel?) en öppning för USB genom undervattenshuset…

Montering

För att sammanfatta lite redan nu så har Garmin alltså gått över till att använda GoPro’s montering och all montering kräver antingen att det medföljande undervattenshuset används -eller att man köpt en monteringsbur som tillbehör. Med kameran följer ett par olika fästen vilka alla är av god kvalitet.

Utöver dessa kan kameran monteras med samtliga fästen och anordningar avsedda GoPro. Hur många som helst alltså!

På Ram Mount

GoPro-fäste må ha blivit nån slags defacto-standard för äventyrskameror, eller blir det nu med Garmin’s upptag, men Ram Mount kan påstås vara än mer universalt: systemet fungerar till i princip allt och vid montering av ny utrustning så kan tidigare köpta monteringsdetaljer återanvändas.

Garmin_VIRB_Ultra_30_Ram_Mount

Garmin VIRB Ultra 30 (t.h.) monterad på Ram Mount.

Min egen montering blev därför återigen på Ram Mount. Bas (RAM-B-202U) och arm (RAM-B-201U) från min tidigare Sony-montering återanvändes, med tillägget av ett GoPro-kompatibelt kamerafäste (RAP-B-202U-GOP1).

Menysystem

På kamerans baksida återfinns alltså pekskärm i färg. Menysystemet är arrangerat i ett rutnät med det mest viktiga funktionerna: video och foto främst. I undermenyer kan man sedan justera ytterligare, till exempel för manuell exponering. Det är väl genomtänkt och lätt att använda. När kameran befinner sig i sökar-läge så når man menysystemet genom att göra en svepande fingerrörelse från skärmens endera sida och in mot mitten. Beroende på var rörelsen börjar så öppnas en specifik meny i systemet.

Garmin_VIRB_Ultra30_menu2

Menysystem (pekskärm).

Röststyrning

Många nyare äventyrskameror erbjuder idag röststyrning för att starta och stoppa inspelning (eller ta stillbilder). Så även Garmin med sin VIRB Ultra 30. Det hela fungerar enkelt och smidigt, men det kan kännas litet töntigt att prata Engelska med sin svenska kamera. Å andra sidan har det tagit Apple fem(?) år att få Siri att prata och förstå Svenska. Så man får ha lite överseende.

Augmenterad verklighet

Att Garmin återanvänder sig av expertis de utvecklat inom andra produktområden är tacksamt. I VIRB Ultra 30 så finns förstås GPS (Garmin hela tidigare existens har ju handlat om GPS och navigation) och från Garmin’s breda utbud ”fitness trackers” kommer sensorer som kompass, accelerometer och gyroskop. Dessa sammanstrålar i vad Garmin kallar G-metrix, eller rent konkret: att man enkelt kan lägga till eller augmentera information i videosekvenser.

Garmin_sensory_data

En import till Excel visar just vilka sensordata som finns att tillgå.

Är det relevant för kajakfiskare? Njae, eller jo: kanske vill man visa hur snabbt man trollar när man drar en gädda eller gös, eller så vill man visa just hur snabbt man kan paddla eller trampa (försök knäcka mina 6 knop!). Andra idéer? Kommentera gärna!

Garmin_VIRB_Ultra_30_frame_grab

Här är en bild ur en videosekvens med överlagt hastighet (i knop!) och rutt.

Bildkvalitet

Bildkvalitén i 4K är helt fantastisk med bra färgåtergivning och otrolig skärpa. Men ta inte mitt ord för det: spela istället upp klippet nedan -se bara till att Youtube visar i 4K / 2160p (ändra via kugghjulet i nedre högra hörnet!).

Sekvensen (ovan) är filmad i läget 4K och 30 bildrutor per sekund (NTSC) och helt oredigerat sånär som på toning till (fade to black) svart vid klippets slut. Imponerande, eller hur? Samtidigt ska jag påpeka att filming i 4K är så pass krävande att man förlorar bildstabilisering, men det är inget problem i en kajak (bilden behöver inte stabiliseras).

Vill man sedan fotografera med sin äventyrskamera så går det intressant nog att fota i råformat istället för JPEG, vilket gör det lättare att efterbehandla bilderna till bättre resultat.

Gratis efterbehandling med VIRB Edit

För att överlägga videosekvenser med sensordata så används gratisprogrammet VIRB Edit. Det är lätt att använda även om funktionerna är begränsade. Basala saker som att tona in/ut från/till svart, klippa ned, ljudspår går enkelt att göra och man har stor frihet i hur man presenterar data på videon – en mängd olika mätare erbjuds. Däremot, om man behöver ändra exponering så får man använda sig av ett mer avancerat program.

VIRB_Edit
VIRB Edit är ett gratis videoredigeringsprogram. I bild rastar jag Audin.

Bildgalleri

Klicka på valfri bild nedan för att se större version:

Sammanfattning

Med VIRB Ultra 30 har Garmin tagit ett nytt grepp och man levererar en förstklassig kamera med fantastisk bildkvalitet, lättnavigerade menyer, augmenterad verklighet, ett världsledande ekosystem, samt (tacka GoPro): ändlösa monteringsmöjligheter. Det är en grymt bra kamera helt enkelt. Men mot GoPro som med alla mästare så räcker det inte att vara lika bra eller bättre -man måste vinna på knock! Riktigt där är man inte ännu, men jag tror att VIRB i nästa generation mycket väl kan knycka bältet. Vad saknas? Garmin behöver göra kameran vattentät [utan skal], uppdatera USB-gränssnittet och fortsätta bygga på och saluföra sitt redan stora ekosystem.

PLUS
MINUS
+ Fantastisk bildkvalitet
+ Stabilisering
+ Fotar i DNG (RAW)
+ Lättanvänd
+ Stort ekosystem
– Ingen montering utan kameraskal
– Ej vattentålig utan undervattenshus
– ”Gammal” USB-anslutning (Mini USB)

Köpa

Garmin VIRB Ultra 30 säljs överallt där elektronik säljs. Riktpris från Garmin (fjärde kvartalet 2017) är 4.399 kr. På Prisjakt som indexerar olika handlare går det att hitta kameran betydligt billigare, närmare 3.500 kr.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s