Tre alternativ vid montering av ekolodsgivare på kajak

En återkommande fråga för de som är nya i sporten är: ”var och hur ska jag montera mitt ekolod?”  I den här artikeln tänkte jag redogöra för ett par alternativa monteringar för ekolodsgivaren. Själva skärmen torde ju vara en enklare sak…

1. På tillverkarens avsedda plats

Vi klarar av det uppenbara först! De allra flesta fiskekajaker på marknaden idag har en avsedd plats för givarmontering. Det kan till exempel handla om en urgröpning i skrovets utsida som skyddas med en plastbit eller att givaren exponeras, men inte sticker ut. Inte sällan har man också underlättat för kabeldragningen. Jättebra.

Baksidan är att one size inte alltid fits all: som regel sitter monteringspunkten ganska långt bak i båten (typ bakom stolen) vilket är mindre än optimalt om man fiskar med precision på ekon. Dessutom passar inte monteringspunkten för alla typer av givare, speciellt inte de mer avancerade modellerna, som ofta är ganska stora.

Med det sagt så är tillverkarens avsedda plats för montering den enklaste och bästa om man bara vill komma igång med kajakfisket.

Lowrance-ready

Hobie (och andra tillverkare) har en avsett plats för givarmontering.

2. Skyddad på skrovets insida

Ett ytterligare problem med monteringsalternativet ovan (1) är att sand och dy kan tränga in där givaren är exponerad i vattnet och därmed störa signalen; på både min Hobie och min tidigare Ocean Kayak har det hänt att jag fått trampa/paddla en stund med störningar på ekolodsskärmen tills sand och annat runnit av. Ett sätt att montera vilken givare som helst, precis vart man vill, utan störningar från sand och dy, -samt skyddad från alla typer av våld, är på insidan av skrovet.

Denna typ av montering sker som regel med någon typ av form eller ram -ofta skumplast med högre densitet, samt med marint lim. Ofta föredras Marine Goop. Installationen är enkel: tvätta, slipa, limma ramen och låt torka/härda. Montera därefter givaren och låt torka ytterligare. Se bara till att inte låsa in någon luft mellan givare och monteringslim (eller i limmet). Då försämras nämligen signalen.

Känns det jobbigt att limma fast och kanske förstöra en givare? Alla givare har en ganska begränsad livslängd så den kommer behöva demonteras och kastas i alla fall så småningom. Limma på bara!

Garmin_Kayak_In-hull_Transducer_Mount_01.jpg

Garmin ”Kayak In-hull Transducer Mount” är en monteringsram i skumplast.

3. Utombords på justerbar hållare

Den tredje varianten på montering är den mest flexibla. Genom att montera ekolodsgivaren på en slags arm på babord eller styrbord sida (är du vänster -eller högerhänt?) kan man inte bara hantera större givare utan man kan också få ekolodskonen precis där man vill ha den: genom att flytta den justerbara hållaren kan man anpassa för ”vanligt” fiske eller för vertikalfiske med specifik spölängd (säg att du vill ha givaren strax under spötoppen). Här finns en mängd olika lösningar från Ram Mount, och Scotty med flera, antingen baserat på montering i räls eller på fixerade fästen.

Ett alternativ jag gillar som varken kräver räls eller fixerat fäste är en magnetisk givarehållare från ekolodsmontering.se. Hållaren består av en urstark magnet och en justerbar arm; Den ena delen av magneten monteras på skrovets insida och så hänger man på armen på utsidan och justerar vinkel enligt önskemål. Monteringen ger oslagbar frihet i var och hur man monterar givaren på kajaken och är samtidigt väldigt hållfast -näckrosor och vass är inget problem alls att plöja igenom. Magnetmonteringen är även portabel mellan båtar. Perfekt om man ska till Västkusten och hyra en båt för en dag eller liknande.

Fishminder_mount_magnetiskt

Magnetiskt givarfäste från ekolodsmontering.se

Baksidan av den här typen av givarmontering, oavsett fabrikat, är att man ökar vattenmotståndet och det blir något trögare att paddla eller trampa kajaken. Det kan också upplevas som att kajaken trycker åt ena hållet i vattnet.

 

 

 

Scrolla ned kompis!

 

 

 

Bonus:  hemsnickrat!

Ibland räcker inte de alternativ som finns att köpa över disk och då kan det vara aktuellt att bygga själv eller lägga ett beställningsjobb. Göskungen Tommy Blomander har specifika krav på givare och dess precisa montering för sitt minst sagt tekniska (och teknologiska) fiske. Därför har han en egenbyggd fällbar arm – och multipla vattenpass för perfekt vinkel i vattnet.

Tommy_Blommander_givare2

Tommy Blomanders givararm är justerbar åt flera håll. Vattenpass ser till att ekolodskonen pekar precis rakt ned hela tiden. Notera också att två givare monterats på samma arm.

Andra idéer? Kommentera gärna texten!

En reaktion på ”Tre alternativ vid montering av ekolodsgivare på kajak

  1. Ping: Installation av Garmin EchoMap Plus 72cv | kajakfiskarn.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s