Garmin GPSMAP 722xs är ekolodet som har nästan allt

Garmin GPSMAP 722xs på kajak

Jag justerar zoomen omkring ett eko på skärmen på Garmin GPSMAP 722xs.

Jag ville från början bara testa en marin smartklocka, men det ledde mig in i ett större sammanhang med ett ekosystem bestående av klocka – kamera – ekolod. I den här texten recenserar jag just ekolodet, ett Garmin GPSMAP 722xs som verkligen briljerar -även på egen hand!

Hårdvara & Design

Enhetens framsida upptas till mycket av en 7″ färgskärm. Utöver själva skärmytan som har en ganska bred inramning återfinns en ensam fysisk knapp för att starta enheten (och reglera ljusstyrka) i det övre vänstra hörnet. En lucka som hålls stängd med en magnet (smart!) döljer två (2) kortplatser för minneskort av typen microSD™.

GPSMAP_722

Praktisk, genomtänkt och (kanske) tidlös formgivning.

Jag vet inte om det är helt korrekt att säga att designen är tidlös, men den är i alla fall väldigt bra och genomtänkt: den ser inte ut som en glansig koreansk smartphone (Raymarine) och inte heller är den kvar i nittiotalet (Lowrance). Nej, den känns mer som en nyare Lenovo Thinkpad: tuff och funktionell men ändå sofistikerad.

Montering

Hursomhelst så monteras monteras ekolodet i en monteringsbygelsats med vred som kan fästas direkt på kajaken (nej, snälla!) eller på C-kula från Ram Mount (RAM-111BU). På en båt (vem bryr sig) så kan lodet också monteras nedsänkt i en panel.

LÄS ÄVEN: Installation av Garmin GPSMAP 722xs

Konnektivitet

På enhetens baksida finns flera utgångar/ingångar, utöver ström och 8-polig givarkontakt finns ethernet, NMEA2000 och ett par framtida utbyggnadsportar. Jag tycker att det är roligt att Garmin bygger för framtiden, men samtidigt vill jag ha så få kontakter som möjligt vid montering på kajak.

Utöver fysiska kontaktmöjligheter har GPSMAP 722xs även trådlös anslutning (WiFi) vilken gör att den kan kopplas till externa enheter såsom nämnda inledningsvis: smartklocka, kamera, mobilappar m.m.

Teknik i överflöd

Vad gäller tekniska funktioner så är de så många att jag inte kan redogöra för dem alla här utan måste hänvisa till Garmin’s hemsida, men om vi koncentrerar oss på de viktigaste [för kajakfiskare] så har ekolodet stöd för ”vanlig” CHIRP och ClearVü.

Även Garmin’s världsledande teknik Panoptix stöds, med rätt givare ansluten: tänk göskungen och kajakfiskarn Tommy Blomander – han lyfter sina rekordgösar med hjälp av dessa givare (+en enorm mängd kunskap förstås).

Positionering & kartor

Som namnet antyder så har GPSMAP 722xs inbyggd GPS (och kompletterande GLONASS) för precis positionering. Den är också förinstallerad med baskartor, alltså täckande men mindre exakta kartor (ett understatement). Med detta som bas kan man sen köpa och installera mer precisa kartor/sjökort. Man kan också, helt gratis, rita sina egna sjökort!

GPSMAP_722_basemap

Gratis baskarta visas i kombinationsläget för fiske (GPS-koordinater maskerade).

Praktisk användning

7″ (sju tum) känns ganska lagom på en kajak -varken för stort eller för litet och jag har på samma gång en klar och fin bild över ekon (eller karta) som benen kan röra sig fritt när jag trampar -utan att tvinga till montering i någon udda vinkel. Med 7″ är det också lätt att nå alla funktioner (i menyer osv.) utan att flytta handen för mycket vilket gör inställningar snabbare och enklare medan man fiskar eller förflyttar sig.

Pekskärmen svarar väldigt bra vid beröring (ingen ”laggig” Android-känsla) och enheten växlar snabbt mellan funktioner. Menysystemet är lätt att förstå och att navigera, men även att anpassa efter egna behov; Det går att göra väldigt mycket med ekolodet, men jag upplever ändå att de viktigaste inställningarna bara är ett fingeravtryck bort och jag tycker att just detta är ett gott betyg på hur användarvänliga Garmin’s produkter är -det är inte bara hårdvaran som glänser, utan helheten.

GPSMAP_722_standard

Ekolodets fiskevy (77kHz) i helskärmsläge utan att ändra några inställningar.

GPSMAP_722_traditional

I bild ovan har jag ändrat presentationen så jag känner mig mer hemma: med tydligt realtidsfönster.

Snabbt & enkelt egna sjökort med QuickDraw™

Att Garmin GPSMAP 722xs är ett förträffligt ekolod på många sätt borde redan ha framgått, men det jag gillar allra mest är ändå den förinstallerade funktionen QuickDraw™ för att skapa egna sjökort.

01OKT17_1317_00

Garmin QuickDraw™ skapar effektivt privata sjökort utan att de behöver efterbehandling.

Efter att kämpat med Insight Genesis (numera C-MAP Genesis) på Lowrance som är både svårjobbat och plågat av buggar och inskränkningar så är QuickDraw™ ett otroligt lyft i användarvänlighet: Ingenting måste laddas upp och efterbehandlas, inga komplicerade parametrar att mata in,  ingenting som måste delas med andra om man inte vill – och bäst av allt: sjökorten ritas upp i realtid och man kan omedelbart dra nytta av dem!

Sammanfattning

Garmin GPSMAP 722xs är ett lättanvänt, – men också ett väldigt kompetent ekolod med tydlig 7″ pekskärm i färg, inbyggd GPS/GLONASS och med stöd för den allra senaste givartekniken. Garmin har ett övertag mot annars kanske likvärdiga konkurrenter eftersom man packar med det fenomenala QuickDraw™ och då man kan erbjuda ett ekosystem av anslutna enheter: smartklockor, äventyrskameror, appar; I sammanhanget skapar enheterna en ännu större nytta för användaren.

PLUS
MINUS
+ Superb pekskärm (känslighet, färger & kontrast)
+ Lättanvänd (nån manual behövs inte)
+ Överlägset ekosystem (smartklocka, kamera etc.)
+ Imponerande mängd funktioner i framkant
+ Skyddslock för skärmen ingår.
– Saknar Blåtand (har WiFi)
– Endast pekskärm kan vara en utmaning i kallt väder.

Köpa

Garmin GPSMAP 722xs säljs där båt -och fiskeutrustning säljs. Riktpris från Garmin (fjärde kvartalet 2017) är 12.899 kr, men ute i handeln ligger priset lägre: omkring 10-11.000 kr. Utöver ekolodet behövs också en passande givare (8 pin) såsom Garmin GT20-TM.

4 reaktioner på ”Garmin GPSMAP 722xs är ekolodet som har nästan allt

  1. Ping: Garmin VIRB Ultra 30 tar sikte på tronen | kajakfiskarn.se

  2. Ping: ​Full koll på vattnet med smartklockan Garmin Quatix 5 | kajakfiskarn.se

  3. Ping: Så lätt ansluter du din Garmin Quatix 5 smartklocka till ditt ekolod! | kajakfiskarn.se

  4. Ping: Garmin Tactix Charlie är världens bästa smartklocka | kajakfiskarn.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s