Installation av Garmin GPSMAP 722xs

DSC03490

Installation av Garmin GPSMAP 722xs, Garmin GT20-TM givare och Garmin givarfäste.

Köper man Garmin lod och givare så har man i princip allt man behöver för en enkel och smidig installation. Man behöver till exempel inte jaga runt på stan och köpa säkringar (ref. Humminbird); Det mesta finns där och instruktionerna är tydliga och lätta att följa. Vad som saknas är i princip en strömkälla och kabelgenomföringsdetaljer.

Sedan kan det ju vara intressant att ha en liknande installation som referens ändå. [För alla andra] följer därför här ett gäng konkreta anvisningar till installation av Garmin ekolod på kajak.

Anslutning strömkälla

Lyckligtvis så hade jag inför den här installationen ett Hobie Fishfinder install kit III  på båten, dvs. batteri, batterihållare och genomföringar. Jag tänker inte skriva jättemycket om detta paket [här] eftersom det är ganska Hobie-specifikt, men batteriet är inkapslat och vattentätt med monterad sladd och vattentät kontakt (som jag byter ut enligt nästa stycke). Effekten är 9AH och 12V. Medföljande hållare medför säker installation i en av Hobies luckor, samt i skrovet.

Hobie_Fishfinder_Installation_Kit_III

Hobie Fishfinder install kit III.

Nya vädertäta kontakter

För att kunna snabbkoppla ekolod till batteri – batteri till laddare -och även ha bakåtkompatibiletet till mitt gamla Lowrance-lod så bestämde jag mig för att byta samtliga kontaker. Detta var det klart svåraste i hela detta projekt: att byta ett par kontakter!

DSC08113

Jag fixar nya kontakter på batteri, laddare och två par ekolod.

Följande produkter från Biltema möjliggör montering av vädertätad kontakt mellan ekolod och batteri (sökbara artikelnummer): 44159, 44152, 44153, 44158, 44159, 44152, 71656. Biltema lämnar inte med någon anvisning så man får gissa sig fram och ta hjälp av Youtube eller andra källor.

Installation och förberedelser hemma

Jag tycker att man ska torrköra hemma för att minska risken för jobbiga överraskningar senare på sjön. Jag har monterat samtliga mina ekolod på köksbordet innan jag installerat dem i båten. Men det är klart, bor man i villa med garage i anslutning så kan man ju lika gärna köra direkt på kajaken! Vad man vill kontrollera är förstås främst att ekolodet får ström och att givaren ger en signal. Därefter vill man se till att man har senaste mjukvara installerad.

DSC08133

Jag pillrar in ett minneskort för uppdatering av lodet Garmin GPSMAP 722xs.

Garmins instruktioner är enkla och tydliga. Det går i princip inte att göra fel. På hemsidan tar man hem en komprimerad fil på omkring 1,5GB som sedan extraheras till ett SD-kort (micro SD). Minneskortet monteras sen i ekolodet och uppdateringen genomförs.

När uppdateringen är färdig så formaterar jag minneskortet för att senare kunna skapa egna kartor till det med Garmin QuickDraw.

Med detta avklarat så kan man ge sig på montering i kajaken. För detta använder jag Ram Mount för att montera ekolodsskärmen och Garmins ram i skumplast för att montera givaren.

Kabeldragning

Hobies kajaker är förberedda för sladdragning till ekolod. På avsedd plats för genomföring är borrat och pluggat. Vill man ha kabeln på ett annat ställe -eller har man en annan kajak (gud förbjude!), så kan man borra ett hål (25mm) och använda sig av Hobies Thru Hull Wiring Kit. Denna produkt består av ett gäng genomföringsdetaljer passande olika variationer av kabeltjocklek.

DSC03529

På Hobie-kajaker är det förborrat för ekolodsmontering.

Med Lowrance kontakter behöver man pressa ordentligt för att komma igenom hålen. Garmin har gjort det så pass smart att man kan eftermontera låskragen (se bild nedan) på kontakten efter genomföring vilket förenklar installationen på kajaken.

DSC03552

Låskragen på Garmins kontakter efteromonteras vilket underlättar kabeldragning.

Givarmontering

Garmin Kayak In-hull Transducer Mount är en ny produkt från Garmin. Det är något så enkelt som en skumplastform med ett skikt 3M-tejp undertill. Tanken är att möjliggöra enkel och säker givarmontering på kajaker.  Varianter finns sedan länge från andra aktörer.

Installationen går ut på att man väljer lämplig installationsyta (helst plan) på skrovets insida, tvättar och torkar och monterar formen som därefter får härda i 24 timmar innan första användning (innan du monterar givaren).

Följer man Garmins instruktioner till punkt och pricka så monteras givaren i ett vattenbad(!) Syftet är förstås att inte ha luft mellan givare och skrov (eller rättare sagt: mellan givare och den vattenkropp man fiskar i).

Garmin_Kayak_In-hull_Transducer_Mount_02

Jo, du ser rätt! Enligt Garmin ska givaren monteras i ett vattenbad.

Garmin_Kayak_In-hull_Transducer_Mount_03

Givaren kramas ordentligt av skumformen och jag måste hålla isär litet vid montering.

Vill man ha en mer pålitlig givarinstallation (det bör man) så monterar man i Marine Goop eller motsvarande med hjälp av en större egentillverkad ram.

Installation på Ram Mount

Att använda mig av Ram Mount är numera en självklarhet: Scotty är jättebra och Railblaza (mfl.) likaså, men Ram Mount är bäst: enklare, tåligare, större utbud osv. gör dem till en ”no brainer” i detta och andra sammanhang (har även Ram Mount på cykeln och i bilen).

För det här projektet införskaffade jag ett elektronikfäste RAM-111BU som möjliggjorde installation av Garmins ekolodsram/bygel: säkert och utan borrhål.

I övrigt kunde jag återanvända Ram Mount-utrustning jag köpt tidigare: fästet RAM-238U och armen RAM-201U. Samtliga i storlek ”C” dvs. 1.5″.

Vad gäller skruv och mutter så använder jag rostfri båtskruv från Bauhaus eller från Sifverts om jag behöver något specifikt.

Garmin_GPSMAP722xs_installed

Klart! Armen är RAM-201U. Fästet mot lodet RAM-111BU och mot kajaken RAM-201U.

 

 

2 reaktioner på ”Installation av Garmin GPSMAP 722xs

  1. Ping: Garmin GPSMAP 722xs är ekolodet som har nästan allt | kajakfiskarn.se

  2. Ping: Installation av Garmin EchoMap Plus 72cv | kajakfiskarn.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s