Installation av barnstol på kajak

VIDEO: genomgång av modifierad cykelbarnstol för kajakfiske.


Genom att installera en ombyggd cykelbarnstol baktill på kajaken så behöver man inte längre göra det svåra valet mellan fiske och familj, -ett val jag tror många pappor brottas med var eller varannan helg. Tar man med sig sin son eller dotter har man också privilegiet att kunna ge sitt barn oförglömliga upplevelser och minnen tillsammans med dess största superhjälte: pappa! Att vara på äventyr med [min] pappa har i alla fall givit mig mina bästa sommar -och barndomsminnen och jag vill ge min dotter Alice samma gåva.

Så emedan jag har hunnit med en hel del i år om man ser till nyårslöften och ”att göra”-listan, så är det genomförande som jag är mest nöjd med att jag äntligen ordnat med en barnstol på kajaken. Därmed har jag kunnat ta med inte bara fru (som har egen kajak), utan även dotter ut på sjön. Nedan delar jag med mig av detaljerna kring projektet.

Kontroversiellt

Jag rekommenderar utan minsta tvekan alla goda pappor att installera en barnstol på kajaken. Man ska dock ha klart för sig att ämnet är något kontroversiellt; Många upprördes när jag 2015 frågade kring erfarenheter av barnstol på kajaken. Det var oansvarigt om inte värre, tycke några.

Kontroversiellt
Jag minns att jag förvånades över bristen på förståelse: ska man inte umgås med sina barn och ska de inte få uppleva!? Jag fräste tillbaka, ville kalla belackarna ”sittkissare” (vad är värre än en kastrerad man!?), men höll det någorlunda sansat.

Till mjukispappornas försvar kan ju nämnas att min dotter bara var ett år vid den tiden, men jag är övertygad om att den stol jag nu byggt hade fungerat lika väl då.

En lämplig donator

Det skall sägas att det inte bara var negativa kommentarer kring projektet och vissa kom med idéer. Däribland Manne som föreslog en cykelbarnstol. Och varför inte!? Dels är ju de flesta barn vana vid att sitta i en sådan, dels har de [stolarna] både bra rygg och bra sidostöd och slutligen så är de lätta att få tag på begagnade.

Min rekommendation är därför att införskaffa en begagnad cykelbarnstol på Blocket. Den får gärna vara gammal och den får gärna vara inkomplett -allt krimskrams på stolen ska ändå bort, men använd dig av ev. brister för att skaffa dig prutmån. Min stol kostade endast 149 kronor efter att jag klagat på en riven sittdyna…

 Detta behöver du

 1. Cykelbarnstol (se diskussion ovan)
 2. RAM-fästen till stolen (2-3 st), förslagsvis RAM-202U
 3. RAM-fästen till kajaken (2-3 st), förslagsvis RAM-202U-153
 4. RAM-armar (2-3 st), förslagsvis RAM-201U
 5. Eventuella förstärkningsplattor
 6. Skruv, mutter och brickor, gärna i rostfritt
 7. Marint silikon
 8. Kniv och/eller såg

Steg 1: Rensa stolen

Allt ska bort! Bokstavligen. Skär eller klipp av allt som går från stolen tills den är ren ned till plasten. Tänk på att bälte på sjön kan vara en fara om kajaken går runt och att sittdynor kan dra åt sig vatten.
DSC07486

Stolen ska rensas på allt från bälte(n) till dynor.

Steg 2: Kapa benen

Eftersom en cykelbarnstol är ganska hög vill vi kapa ned den för att det inte ska bli vingligt. Tanken är att få tyngdpunkten så låg som möjligt, men att stolen fortfarande skall vara bekväm att sitta i för barnet. Dessutom: ju mindre den färdiga stolen är desto lättare blir den att packa och ta med sig. Jag valde att kapa stolens ben hela vägen upp till sitsen. Jag gjorde detta genom att teckna en mjuk rundad linje med en vit markör och sen skära / såga bort plasten. Försök att följa stolens former så mycket det går och undvik vassa kanter som barnet kan göra illa sig på.

DSC00528
Barnstolens ben är avskurna. Jag har försökt att använda mjuka linjer för att behålla stolens stil.

Steg 3: Bestäm position / testmontera

Okej, med stolen nedkapad kan den testmonteras för att bestämma hur den ska fästas på kajaken. Förslagsvis tittar du på en montering direkt bakom din egen stol. På min kajak, en Hobie Revolution 13, så är platsen mellan kanotist och bakre spöhållare optimal. Genom att hålla stolen i position kan man bestämma vilken typ av fästen man behöver på kajaken samt hur långa RAM-armarna behöver vara för att hålla stolen. I bilden nedan ses mina rektangulära fästen direkt bakom spöhållarna.
Hobie_AMA_Sidekick

Rektangulära RAM-fästen (RAM-202U-153) är en variant som ger säker förankring för stolen.

Steg 4: Installera RAM-fästen

Jag går inte in på detalj här, men åtminstone två och eventuellt tre fästen bör installeras på stolen respektive kajaken. Tre blir säkrare. Två blir billigare. Vad man vill tänka på är hur som helst två saker: 1.) att installationen inte gör det obekvämt för barnet, och 2.) att belastningen från barnet inte blir sådan att kajaken eller stolen riskerar att skadas. Stora brickor (se bild) och runda fina skruvhuvuden samt eventuella bakstycken som installeras inuti kajakskrovet är därför ett bra val.
DSC00522

Barnvänliga skruvhuvuden (inget man skär sig på!) och stora brickor.

DSC07499

Basen mot kajaken installeras med skruv/bult, marint silikon samt ordentliga bakstycken inuti skrovet.

Steg 5: Putsa och slutför

Med avsågade ben och fästen på både stol och kajak är installationen egentligen färdig. Men, eftersom att du kommer ha ett barn på kajaken och eftersom att du är pedant så kan det vara värt att lägga lite ytterligare tid på att snygga till stolen och att slipa ned kanterna där stolsbenen suttit. Sedan är det väl egentligen bara att lasta ungen och ge sig iväg ut att fånga Nemo och Doris, samt en jävla massa pappapoäng. Glöm dock inte flytväst!
DSC00054

Vi räcker ut tungan till alla som inte vågar ta med ungen på sjön.

 

Läs även:

 

3 reaktioner på ”Installation av barnstol på kajak

 1. Ping: Abborrfiske med tjejerna | kajakfiskarn.se

 2. Hej detta va ju hur bra som hellst med barn stolen. Är sugen på en kajak själv men ville kunna ha med min son ut å kunna fiska å campa. Du gjort mitt val att köpa en. Å så länge man har flytvästar på ser jag inget fel med att njuta av naturen med sina barn som idag sitter inne med datorer och mobiler. Många tummar upp

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s