Räddningskniven hPa SMJ AW Rescue

DSC00442

hPa SMJ-AW-RESCUE sågar sig igenom vilket ankarsnöre eller rep som helst.

hPa gör grymma prylar, trots att de är fransmän. En sån grym pryl är räddningskniven ”SMJ Air Water Rescue Knife” (hPa SMJ-AW-RESCUE) som är avsedd för att med enkelhet ta sig igenom alla slags rep, band, ankarlinor och med en hantering och utformning som gör att man inte lätt skadar sig själv vid flykten. Vi talar klättrarkniv, dykarkniv, men inte minst kajakfiskarkniv.

Form och Funktion

Användningsområdet är uttalat snävt vilket tillåtit att hPA designat kniven därefter (valfri ordning). Det innebär bland annat att kniven har en ordentlig såg för att ta sig igenom rep och diverse material och textiler, snabbt och effektivt. För att göra hanteringen lättare har ryggen på kniven mjuka ”tänder” vilket gör att man kan lägga tummen på bladet vid finlir, utan att glida. Kniven är inte spetsig utan mjuk/rundad framtill vilket minskar risken att man skadar sig själv eller någon annan vid användning. Greppet på kniven är väldigt bra, och lika bra (likadant) vare sig man använder höger eller vänster hand (i en nödsituation blir det till att använda den hand som är fri!) och kniven känns välbalanserad och ”solid”.

Ytterligare intressanta detaljer är:

Teflonbehandlad

Bladet är behandlat med teflon som å enda sidan minskar risken för rost och å andra sidan minskar friktion när man sågar sig igenom diverse material. Kniven glider bättre helt enkelt. Eller så är tanken.

Lättmonterad

Som de andra knivarna i hPa’s SMJ-serie är räddningskniven lättmonterad på bälten, ryggsäckar, flytvästar, jackor och annat. I knivslidan finns en större ögla, alternativt kan man använda det (de) plastband som medföljer (skall vara två, jag fick ett). Eller så rycker man både ögla och band och skruvar fast slidan på en vägg, till exempel i hytten på en båt.

DSC00430

hPa SMJ-AW-RESCUE. Knivislidan kan monteras på flera olika sätt (se ovan).

DSC00438

Närbild skaft med ögla (hPa SMJ-AW-RESCUE). Med handen genom gummibandet sitter kniven säkert.

Färggrann

Givet knivens syfte: att rädda sig själv (eller polarn) i en nödsituation, är kniv och slida färgad i antingen neongul eller orange. Det gör att man hittar den såväl under (nåväl) som ovan vattnet. Jättebra, men det nästan sticker i ögonen att se på den -så gäll är färgen!

Galet vass

Till skillnad från min andra hPa-kniv, SMJ8, så är denna kniv galet vass redan från fabrik. Och bra är väl det: att slipa en tandad kniv är både svårare och dyrare än en vanlig kniv.

DSC00432

Närbild på hPa SMJ-AW-RESCUE’s ostoppbara knivblad. Urgröpningen är till för att öppna schackel.

Tekniska detaljer

  • Material blad: 420 rostfritt stål, teflonbehandlat
  • Längd blad: 8 cm
  • Tjocklek blad: 3 mm (baksida)
  • Längd (full): 20 cm
  • Vikt: 90 gram, 170 gram med fodral.

Köpa

hPa SMJ-AW-RESCUE finns att köpa i gul eller organge (brandröd) och kostar mellan 500-700 kronor. Kniven är tillgänglig via dykbutiker samt diverse knivbutiker på nätet. Tillgängligheten är hyffsat god vad jag sett vid ”googling”, men en del butiker listar kniven som att den ska ha utgått hos tillverkaren. hPa (USA) listar den alltjämt på sin hemsida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s