Fler möjligheter med inspektionslucka på kajaken

DSC00511

Ett stycke inspektionslucka installerad i utrymmet bakom stolen.

När jag brottades med utmaningen att installera pontoner, föreslog Lasse att jag först borrade ut för en inspektionslucka; Kruxet är att pontonerna (i det här fallet) monteras på en plats där man inte når in underifrån för att säkra med brickor och muttrar. Därför skickar Hobie med s.k. ”well nuts” vilka möjliggör full installation ovanifrån, men utan att inge speciellt stort förtroende för hållbarhet. En seriös installation kräver därför andra grepp och det är här, i mitt fall, som inspektionsluckan kommer till användning. 

Bättre åtkomst & mer förvaring

En inspektionslucka på kajaken kan tjäna flera syften; Dels kan den användas för att möjliggöra extra förvaring, eller för att man skall kunna nå delar av kajakens insida vilka man inte når med ordinarie luckor, till exempel området nära stolen / sittdynan där man kan vilja montera tillbehör.

Om man då gör ett större hål i kajaken i närheten av sittplatsen så ökar tillgängligheten och man kan genomföra en säkrare installation.

Väl färdig (som om man nu någonsin är färdig) monterar man så en lämplig inspektionslucka i hålet. Denna kan vara med eller utan korg och därmed underlätta olika typer av förvaring: av tillbehör eller bilnycklar eller vad man nu vill…

Detta behöver du

Inspektionsluckor säljs hos i stort sett alla butiker som sysslar med båttillbehör. Jag köpte en 127 mm inspektionslucka från SeaSea till ett pris av överkomliga 79 kr.

Utöver valfri lucka behöver du:

  1. Borrmaskin
  2. Borrstift valfritt mindre eller hålborr med lämplig diameter
  3. Penna
  4. Kniv
  5. Fil
  6. Silikon
  7. Skruvmejsel
  8. Hylsnyckel
  9. Skruv och mutter

Steg 1: Välj lämplig plats

Välj först var du vill ha luckan och rita sedan av kransens (den nedsänkta delen) yttre diameter mot kajaken. Jag valde att montera luckan strax bakom stolen.

DSC07329.jpg

Märk efter kransens yttre mått. Blyerts går också bra.

Steg 2: Borra ut centrum

Med konturen för luckan utritad är nästa steg att borra. Antingen har man en hålborr med rätt diameter eller så kör man med valfri mindre borr. I det senare fallet så gäller det att borra så tätt som möjligt. Då blir det lättare att lyfta ur cirkeln, samt mindre efterarbete. När du borrat ut hela cirkeln så är det bara lyfta ur centrum och fila ned eventuella fula kanter.

DSC07338

Jag borrar hela cirkeln med ett mindre stift och skär sedan bort den och filar där det behövs.

Steg 3: Montera inspektionsluckan

Tredje och avslutande moment är förstås att montera själva luckan. Jag valde att lägga silikon mot samtliga kontaktytor och sen trycka fast luckan. Sedan borrade jag för skruvarna och satte mutter på insidan och drog åt. Man kan förstås borra först och sen montera lucka…

DSC07361

Centrum utborrat. Silikon påstruket.

DSC07362

Silikon på samtliga kontaktytor sen trycks kransen ned. Jag borrar för skruvarna på plats.

En reaktion på ”Fler möjligheter med inspektionslucka på kajaken

  1. Ping: Stadigare fiske med Hobie Sidekick AMA | kajakfiskarn.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s