Vikbar fiskekajak från Oru Kayak

unfolding-kayak

Ett alternativ till en uppblåsbar kajak är en uppvikbar kajak från Oru Kayak.

Jag har följt Oru Kayak sedan dess gräsrotsfinansiering på sajten Kickstarter. Då hade jag redan köpt på mig en uppblåsbar kajak som ”backup”, men innovation och nytänkande är ju alltid spännande, eller hur, så jag har följt Oru Kayak fortsatt under resans gång. Nu, och som ett kvitto på att kajakfiskesporten är ”the next big thing” så går Oru ut med en fiskekajak, eller mer korrekt: ett fiskepaket. 

En origami-kajak? För fiske?

Idén till Oru’s vikbara kajak lär ha varit inspirerad av japansk origami, alltså en slags konst i pappersvikning. Namnet Oru härleds därifrån och så även kajakernas vita färg.

Man har nu tillverkat under ett par år och ‘Beach’ är den senaste och mest ”åtkomliga” modellen i den växande Oru-familjen.

Kajaken är bred och öppen vilket gagnar för att den är relativt stadig och lätt att komma i och ur. Tillgänglig alltså. Det är också anledningen till varför man promotar just fiske från denna modell: den anses lättare att hantera än tidigare smalare sittbrunnskajaker från märket. Jo, även Beach är en sittbrunnskajak, men designen är mer öppen än tidigare.

Oru9

Glöm pumpen; Dessa kajaker viks upp.

Oru

Fiske från en Oru Kayak Beach.

0ru (3)

Vi går och fiskar. Oru Kayak viks till en ganska fet ryggsäck.

Ett samarbete med RailBlaza

Fiskekittet till Oru Kayak är ett uppenbart samarbete med RailBlaza. Delarna känns igen. Tre stycken fästen (RibPort) ingår, samt två spöhållare, en flaskhållare, ett par ”armar” (se bilder nedan) och en förvaringspåse ingår. Man får en hel del saker alltså, att klistra på origami-kajaken 😉

Spöhållare

Fiskekittet innehåller två stycken RailBlaza spöhållare. Jag har själv ägt en av dessa hållare tidigare och det är bra saker, minst sagt. Montering sker via RailBlaza’s proprietära ‘Starport’ vilket är en stjärnformad infattning som möjliggör extra stor frihet i hur tillbehöret monteras i fästet.

Tillförande StarPort-fästen är i det här fallet RibPort vilka limmas på kajaken, eller i normalfallet: på gummibåtar. Detta fäste håller tillräckligt låg profil för att det ska gå att lämna det (dem) permanent monterade på Oru Kayak men fortfarande kunna vika ned kajaken i väskan.

0ru (1)

Hur stora vobblers vågar DU trolla? Mitt mod stannar vid en 18 grams Abu Reflex.

Oru2

Spöhållare. Eller hävstång?

Dryckeshållare

I fiskekittet ingår också en dryckeshållare och det är förstås jättebra, för vem vill inte kunna placera en ljummen latte – jag menar: en kall öl, stadigt i båten, så att man kan ta sig en klunk mellan varje kast. Jag har haft ölhållare (låt oss kalla det för vad det är) på alla mina båtar. Så, bra tänkt Oru, men bort med latten i bilderna tack: jag och mina läsare identifierar inte med Kaliforniens hipsters (hoppas jag).

Oru1

Glöm inte latten (det ska förstås vara en öl där). Hipsters fiskar väl inte?

”T Minus 20.000”

Att vika ihop kajaken sliter över tid på kajakens sömmar vilket därför påverkar livslängden. Denna är uppskattad till 20.000 vikningar. Om man fiskar 100 gånger per år (det gör inte jag) så blir det 200 år. Kajaken skulle kunna gå i arv alltså. Ändå så brottas jag lite med tanken att betala ett premiumpris för en kajak med förutbestämd expiration. Jag undrar också hur det påverkar andrahandsvärdet (”hur många gånger har du vikt den?”) och hur kajaken kommer hålla ihop efter 1000 eller 2000 vikningar…

Sammanfattning

En (ut)vikbar kajak är ett spännande alternativ till den mera konventionella uppblåsbara kajaken. Fördelarna är enkelheten att inte behöva ha med sig en pump eller att behöva jobba sig svettig vid själva pumpandet (jag brukar dock delegera den uppgiften), monteringen går snabbare, samt att den väger mindre (3-4 kg mindre än min uppblåsbara). Nackdelarna torde vara stabilitet och (förmodad) ”flex” i konstruktionen. Priset känns även högt givet att kajaken har en begränsad livslängd i antal monteringar (20.000 förvisso, men ändå…).

Så slutligen: skulle jag kunna tänka mig en Oru Kayak? Njae (nej), men jag blir hemskt glad om någon annan provar och rapporterar tillbaka.

SNABBFAKTA

Längd: 3,66 m
Bredd: 71 cm
Max last: 136 kg
Vikt: 12 kg
Pris: Ca 14,000 SEK

Pris och Tillgänglighet

Oru Kayak har ingen svensk återförsäljare, men skeppar globalt via webbsidan (se nedan länk). Priset ligger just nu på 1561 1.300 USD plus 200 USD i frakt, alltså cirka 14,000 SEK – plus eventuella tullkostnader.

För mer information se orukayak.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s