EcoRox är en närmast perfekt musikspelare för kajakfiske

111

Högtalaren EcoRox (t.v) är vattentät och kan monteras med Ram Mount.

En del av charmen med kajakfiske är förstås att det är naturnära, men det finns stunder då vattenskvalp och fågelkvitter inte räcker: kanske är vädret tufft, det gör ont i axlarna eller ländryggen eller kanske känner man sig ensam, eller så behöver man bara lite ‘peppning’. Då kan det vara väldigt trevligt med lite musik. Inte så man stör (lovar!), men litet lagom sådär; EcoRox från EcoxGear är en liten, ruggad och vattentät blåtandshögtalare som dessutom kan monteras på RAM-fäste. Jag frågar mig själv retoriskt om det kan bli mycket bättre.

 EcoRox från EcoxGear

EcoRox är en av de minsta högtalarna från märket ECOXGEAR (jag vet: har heller aldrig tidigare stött på det). Ingången, eller skälet till varför jag tittade på denna och dem var att högtalaren försetts med en 1/4″-20 gänga, dvs. samma gänga som används för att montera kameror på stativ, – och som av den anledningen även är kompatibel med Ram Mount. Ju mer jag tittade, ju bättre verkade det:

ecorox_front

Framsidan utgörs av högtalarelement samt indikatorer för batteri och blåtand.

 Tydliga och taktila reglage

Något som är tacksamt när man fiskar under årets kallare månader är att högtalaren har relativt stora knappar. Med neoprenhandskar på mig så kan jag sätta på enheten, höja och sänka volym osv. utan större felfrekvens. Det kan bli bättre, men man får vara tacksam för det lilla man får i pekskärmseran.
EcoRox_front

Ordentliga knappar är tacksamt när man har kalla händer.

Flyter på vattnet

EcoRox är IPX7-certifierad som vattentät. Jag tyckte att den saken skulle provas så jag satte igång den med hårdrock på hög volym och så slängde jag den i sjön. Den flöt och musiken fortsatte, men ljudet blev ordentligt grötigt (att vänta). Uppe på det torra igen så fungerade allt fortsatt felfritt. Så nu vet vi.

Montering på RAM-kula

Högtalaren monteras lämpligtvis på RAM 1″ kula med 1/4-20 (han)gänga för kamerainfästning. Produkten heter då RAP-B-366U och består av en kula med plattform (stöd) samt nämnda gänga. Alternativt kan RAM-B-237U användas men högtalaren ges då mindre stöd undertill. Notera att dessa är samma produkter som används för montering av äventyrskameror och mindre peka-skjut-kameror.

EcoRox_bottom

Undersidan exponerar en kameragänga (14/4 -20) vilken möjliggör RAM-montering.

På RAM-kulan monterar jag en kortare arm och därefter en 1″ Screwball från YakAttack. Kombinationen gör att jag har en högtalare som kan monteras i räls (YakAttacK) och som är justerbar i olika vinklar.

Övrigt / sammanfattning

Vad mer finns att berätta nu när vi klarat av det viktigaste? Jo kanske att högtalaren även kan användas som ‘handsfree’ till telefonen, samt att parningen via blåtand fungerar klockrent varje gång. Som negativt (se lista nedan) kan sägas att driftstiden är under vad som annonseras samt att det lägsta volymläget är något högre än av jag skulle önska.

SNABBFAKTA

Ljud:
8W (2 x 4W)
Speltid:
10 timmar
Laddtid:
2.5 timmar
Klassning:
IPX7 (vattentät)
Montering
1/4-20 (Ram Mount)
PLUS
MINUS
+ Liten och lättpackad
+ Vattentät och stryktålig
+ Tydliga knappar för nyckelfunktioner
+ Enkel montering med Ram Mount
– Går ej att köpa i Sverige
– Batteritiden sämre än angivet
 

Alternativ

Det finns idag tiotals om inte ett hundratal mer eller mindre ruggade högtalare att välja mellan. Många har IP-klassning för stryktålighet, dammskydd och vattentäthet. Nästan alla har blåtand version 4, bra ljud och imponerande batteritid. Väldigt få tillåter sig att monteras / fastgöras till kajaken. Innan jag landade på EcoRox (ECOXGEAR) så tittade jag speciellt på följande alternativ:

Fugoo Tough

Högst på min lista har varit Fugoo Tough som bland annat säljs av Hobie (det i sig en garant för kvalitet) och ledande amerikanska elektronikkedjor. Just denna är en av få högtalare med någon form av monteringsanordning. Tyvärr(!) har man valt en montering som är proprietär: för Hobie H-rail samt ett par andra egenutvecklade varianter. H-rail återfinns bara hos giganterna Hobie Pro Angler (PA), så Fugoo föll på det tyvärr. Men trampar man en PA så kanske denna högtalare känns mer relevant.

UE Boom

Givet den uppenbara bristen på standardmontering har jag även tittat på cylinderformade högtalare såsom UE Boom eftersom att dessa kan tänkas monteras med Ram Mount’s rörmonteringar såsom  RAM-B-231Z-2U (ta inte mitt ord för det -jag har inte mätt!).

Köpa

EcoRox köps lättast online via till exempel eBay och Amazon. Priset, inkl. förtullning bör ligga på omkring 1000 kr. Var dock uppmärksam på att du köper en ny produkt. Slutligen ska sägas att ECOXGEAR säljer flera högtalare och att just EcoRox är något av en instegsmodell.

Monteringskula från Ram Mount kostar omkring 100 kr och finns bland annat hos Clas Ohlsson.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s