Modifiering av RAM spöhållare

trolling

Trolling med stora vobblers på paravan. Utan modifiering så viker sig hållarna.

När jag gick över från Scotty till Ram Mount’s fästen på min nya kajak var det inledningsvis en besvikelse. Jag tvingades hela tiden rikta om mina RAM 2008 (s.k Bazooka) spöhållare vid trolling efter gädda eftersom att motståndet i vattnet hela tiden gjorde att hållarna ändrade position. Och vad har man spöhållare till om de inte kan hålla spön? Det visade sig snart vara ”enligt design” och lyckligtvis finns en enkel lösning.

Jag kan inte ingengörstermen på svenska så det blir en slags svengelska: RAMs ”bazooka-hållare” är designade att ”faila” i fästet: de viker ned sig (och ej fastgjorda spön ramlar ur) så fort de belastas med mer än en liten abborrspinnare. Tanken är förstås god (och för företaget självbevarande): man vill inte att kajaken skall gå sönder vid belastning – hållaren är ju trots allt väldigt lik en hävstång!

Gör detta på egen risk

Genom att modifiera hållarna så klarar de att stå emot vid belastning. Med det är det underförstått att man behöver efterse att hållarens fäste och även kajaken kan motstå belastningen som därmed överförs från hållaren till monteringspunkten. Instruktionerna nedan följs alltså på egen risk!

  1. Tag isär spöhållaren
  2. Slipa ned kanten (se bild nedan ) med hjälp av en plattfil
  3. Montera ihop spöhållaren
  4. Testa mot RAM-fäste för önskad hållfasthet
  5. Repetera steg 1-4 tills önskat resultat uppnåtts.
DSC05135

Hållaren till höger har en nedslipad kant. Det gör att den fäster bättre mot RAM-kulan.

DSC05132

Hållaren till vänster är omodifierad och lämnar en större glipa jämte den till höger.

Resultat

Resultatet är hållare som kramar RAM-kulan (fästet) hårdare och därför behåller sin givna vinkel/position bättre. Om man tror att fäste och kajak stressas för mycket av den ökade påfrestningen så kan man titta på att bygga en tryckavlastande platta på insidan av skrovet.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s