Strömmatning till kameror och gadgets

DSC06442

Genom att använda en extern strömkälla kan jag fota och film hela dagen lång.

En äventyrskamera (action cam) klarar av att filma i ca 30 minuter, sedan är batteriet slut. En systemkamera kan vara igång betydligt längre på standby, men klarar bara x antal bilder (Sony är särskilt dåliga) och förlorar batterikapacitet snabbt om bildtagning via WiFi används. Lösningen för mig har varit att packa många batterier. Men inte nu längre. 

LÄS ÄVEN: Kameramontering med Ram Mount.

Problemställning

Man vet ju inte när den stora fisken hugger: det kan ju ske närsomhelst under ett längre fiskepass. Så hur gör man!? Ska man chansa och snurra igång kamerorna redan från början, eller efter en stund? En sak är säker: man vill fånga fisken, på bild också. Och är det en fin fisk, eller drömfisken, vill man ju gärna ha så bra bilder som möjligt.

Det ger att man dels monterar sin fotoutrustning permanent, samt att man rullar film -och stillbildskamera *hela tiden*. Problemet är då trefaldigt: (1) man behöver byta batterier med viss frekvens, (2) det kan vara svårt att nå kamerautrustningen (för att byta batterier) och (3) kanske landar man fisken just som ett batteri är kört i botten: man trycker på fjärren och inget händer! Lösningen är att koppla utrustningen till ett större batteri. En beskrivning följer.

Batteriadapter med USB-kontakt

Det första som behövs är en produkt som ersätter kamerans egna batteri. Detta görs via en batteriliknande adapter. Från adaptern går sedan en sladd som kan kopplas mot en strömkälla, till exempel via USB. Denna typ av adapter går att hitta billigt på till exempel eBay, eller så kan man som jag gjort, ta i lite och köpa en proffsprodukt.

DSC05704

Batteriadapter för systemkameran och Micro USB-sladd till äventyrskameran.

Case Relay är en produkt från amerikanska Tether Tools som ger kontinuerlig ström till kameran, med eller utan externt batteri. Detta möjliggörs genom att produkten redan integrerar ett eget batteri ”på sladden”. Varför är detta intressant? Jo det möjliggör ”hot swap” av [extern] strömkälla, vilket är intressant om man (främst) filmar. Produkten finns med batteriadaptrar för Nikon, Canon, Sony mfl.

Detta är förstås litet ‘overkill’ för mitt ändamål och det går att köpa betydligt billigare varianter via eBay, då utan stöd för ‘hot swap’.

Externt batteri med USB-utgång(ar)

Nästa bit i pusslet är ett externt batteri. Ju större desto bättre. Beroende på hur många enheter man vill driva behöver man en eller flera USB-utgångar. Även här går det att hitta billigt och prisvärt på eBay, Kjell & Company, Clas Ohlsson mfl., eller så kan man slå på stort igen.

Zendure började som ett projekt på crowdfunding-sajten Kickstarter med mål om en extremt ruggad och intelligent strömkälla för ”everyday life”. Slutprodukten som testat väldigt väl på olika tekniksajter finns i olika storlekar och påminner i utförande litet grand om en klassisk Rimowa-väska (se bild nedan).

Sony_A7R_with_Case_Relay_02

Strömmatning för dagslång fotografering: Zendure A5 (16,750 mAh), Case Relay Camera Power System (+ NP-FW50 adapter) och Sony A7R (+ Zeiss Batis 25mm F2). Klick, klick, klick.

Inbyggt i enheten finns ”intelligens” att känna av ansluten enhet och mata exakt rätt ström för ändamålet, med en ”hastighet” upp till 2,1A. Detta sker individuellt per port. Övriga annonserade fördelar är att produkten automatiskt laddar en ansluten enhet, att den kan ladda en enhet medans den själv laddas, samt att den klarar av att hålla laddning under en lång tid (behåller 95% över 6 månader).

Kabelgenomföring

Eftersom vi vill placera vår strömkälla inuti kajaken behöver vi härnäst en vattentät kabelgenomföring. Konstigt nog är det svårt att hitta bra kabelgenomföring / tätning: Biltemas ser för jävlig ut och kittet jag köpte från Kina på eBay luktar livsfarligt…

Hobie har i alla fall en rätt bra produkt kallad Hobie Thru Hull Wiring kit. Installation går till som så att man borrar upp ett hål om 1″ och monterar en gummitätning följt av en plasthylsa parad med en kabel(storleks)anpassad gummitätning. Från undersidan skruvas en ”mutter” på, vilket gör fast anordningen och tätar. Installationen är enkel och resultatet blir väldigt snyggt. Däremot så tycker jag inte att tätningen är hundraprocentig.

hobie-thru-hull-wiring-kit

Hobie Thru Hull Wiring Kit används för att installera elektronik såsom ekolod och annat.

DSC05084

Ram C-kula (1.5″) för systemkamera samt Ram B-kula (1″) för äventyrskamera. Där till kabelgenomföringsdetalj ur Hobie’s Thru Hull Wiring Kit.

Pakethållare

Sist ut, om vi är ambitiösa, är en montering av batterienheten inuti skrovet på kajaken. Man kan förstås lägga batteriet ”på golvet”, men jag tyckte inte det kändes seriöst.

Min lösning blev att ”invertera” ett av mina kamerafästen: på undersidan av ett Ram-fäste monterade jag helt enkelt ett till, spegelvänt. På detta har jag sedan hängt ett Ram X-grip i vilket batteriet placerats. Liter ‘overkill’ igen kanske, men vafan.

Ram_Mount_X-grip

Jag använder mig av Ram Mount X-grip för att montera mitt externa batteri inuti kajaken.

5 reaktioner på ”Strömmatning till kameror och gadgets

  1. Jag har testat detta och även mailat sony men dom har ingen lösning på detta. Den laddar endast så fort jag kopplar i kabeln. Det hade varit nice att kunna driva kameran på ett stort batteri och ändå bibehålla vattenskyddet.

    Gilla

    • Jag hittade en powerbank här hemma och kopplade in kameran och det funkade blev grymt nöjd. Ska bara fixa en lång kabel så jag kan koppla den till strömkällan på båten i Norge.Tack för hjälpen.

      Gilla

  2. Ping: Garmin VIRB Ultra 30 tar sikte på tronen | kajakfiskarn.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s