Hobie Revolution 13 (2016)

DSC04729

Kajakfiskarn i nya Hobie Revolution 13. Kajaken är extrautrustad (duh!).

Jag har köpt ny kajak. Eller särskilt ny är den inte för vid skrivandes stund har jag haft den i flera månader och använt den mycket flitigt. Men jag ville vänta lite med att recensera kajaken förrän jag verkligen testat och reflekterat över den. Och jo, det blev en trampkajak till slut. Närmare bestämt en Hobie Revolution 13. Läs vidare för att förstå varför.

OBS: Jag äger alltså just denna kajak så anta viss partiskhet i texten.

Undermedveten gallring?

Under senhösten 2015 testade jag ett par olika kajaker. Syftet var delvis att skapa intressant läsning här på kajakfiskarn.se, men desto mer att hitta en ny kajak för eget bruk då jag slutligen växt ur min Ocean Kayak Trident 11. Ambitionen var från början ganska hög: jag skulle testa och skriva om olika kajaker från olika tillverkare (Jackson, Ocean Kayak, Hobie mfl.), men i genomförandet så exkluderade jag de facto ”paddelkajkerna”; Delvis skedde detta därför att jag inte fick den respons jag önskade, delvis därför att jag kände att jag ”kunde dem” (och därför inte pressade för bättre respons), -samt därför att trampkajakerna tycktes hägra mer, med fler funktioner och större frihet i fisket (mer om detta senare).

Att nästan samtliga paddelkajakstillverkare nu lanserar trampkajaker inför 2017 är för mig en bekräftelse att jag gjorde rätt urval.

Jag testade i alla fall Hobie Outback (2015), Hobie Revolution 13 (2014) samt Native Watercraft Propel Slayer 13 (2013) (vänligen följ respektive länk för recension).

Allt sammanvägt kändes Revolution 13 bäst: den vägde mindre, gick bäst i sjön, framfördes snabbast och hade vad jag bedömde som tillräcklig fiskeorientering. Jag beställde den senaste modellen, men allt kändes inte lika bra som jag hade trott. Inte från början i alla fall.

Inte kärlek direkt

Det här med att paddla trampa trampkajak har varit litet grand som ett lyckat arrangerat äktenskap för mig: egenskaperna har valts för att passa, men kärleken saknas från början, men så växer den fram över tid. Så har jag i alla fall hört att det kan vara via indiska vänner(…). Första fisketuren med Revolution 13 var inte rolig trots att jag själv valt den framför flera andra testade och synade kajaker. Inget stämde. Andra turen var bättre och tredje turen (toppad med ett drös gäddor) var riktigt angenäm. Och nu är jag fast, eller ‘hooked’ som man säger.

Designnyheter

Den Revolution 13 jag köpt tillhör den nya generation Hobie-kajaker som omdesignats inför modellåret 2015. Jämfört den tidigare modell jag testade under fjolåret, innebär det främst förändringar i och omkring sittbrunnen: ytorna är planare, trampsystemet är förbättrat och framför allt är stolen uppgraderad.

Fantastisk stol

Den nya stolen, ‘Vantage Seat CT’ är justerbar i flera olika lägen: den kan höjas och sänkas med ett (hyfsat) enkelt grepp och ryggen kan vinklas och hårdheten i till exempel ländrygg kan justeras. Reglagen är som väntat solida, lättfunna och ergonomiska. Alla som fiskat en heldag från kajak vet att det kan kännas ordentligt i ryggen efter ett par timmar. Med en justerbar stol av den här digniteten ökar man sin uthållighet på sjön avsevärt. Som en bonus så har stolen även ett par fällbara ben som gör att man kan demontera den från kajaken och ha den som en fristående superlyxig campingstol när man väl går i land.

DSC04884

Bekväm stol och en allmänt välgenomtänkt och trivsam ‘cockpit’. Lägg märke till ölhållaren!!!

Trampsystem med mindre friktion

Jag citerar mig själv från en tidigare text: ”‘Mirage Drive’ är namnet på Hobie’s patenterade trampsystem, tillika familjenamnet på kajaker från Hobie som trampas fram i vattnet (det finns ”vanliga” kajaker i sortimentet också). 2015 års Mirage-kajaker har fått trampsystemet uppdaterat (läs även gärna 0m 2017 års uppdatering här). Rent estetiskt så ser den nya varianten bättre ut med färgkodning på reglage (det är kanske att ta i att kalla det så, men reglagen syns iaf litet mer nu) samt färgade fenor. Men den verkliga förändringen är att man installerat kullager (rullningslager) i alla rörliga delar. Därigenom minskar friktionen och det blir lättare att trampa.”

DSC04722

Hobie’s nya trampsystem med rullager i all sin prakt. Grymma grejer.

Fiskeorientering och tillbehör

Många tänker inte på Revolution 13 som en fiskekajak, men den har faktiskt alla attributen, även om man premierat sjöduglighet och snabbhet (kanske i omvänd ordning?).

DSC05074

Jag fiskar abborre och driver kajaken framåt samtidigt. Stockholm, Juni 2016.

Multitasking: jag försöker förstå en djupkarta jag fått av Lasse Lundberg, tar bilder med systemkameran, skickar SMS till frun som är utomlands, och fiskar 4 spön samtidigt. Hobie FTW.

Startklar för ekolod

Likt många andra fiskekajaker [numera] är Revolution 13 förberedd för ekolod, dvs. det finns en utformning i skrovets centrum i vilken givare kan monteras. I Hobie’s fall passar denna monteringspunkt givare från Lowrance. Hobie har även förborrat skrovet för kabeldragning (hål är försedda med pluggar), vilket är extra tacksamt. Installation är galet enkel, förutsatt att man köper Lowrance förstås…

DSC05335 (1)

Det första jag gjorde på den nya kajaken var att installera ett ekolod från Lowrance. Det är förborrat på bägge sidor (se den svarta kabelgenomföringen bakom näten i bild).

DSC03874

Hobie’s ‘Fishfinder install kit’ (v.3) kommer med batterihållare som installeras säkert mot kajakens mastinfästning (jo, det finns en sån!), stående eller i en valfri lucka liggandes.

”Bara” två spöhållare

Två inbyggda spöhållare återfinns bakom den fenomenala stolen. Till en början hade jag svårt att nå dessa (de är längre bak än på min förra kajak, en Ocean Kayak) vilket bidrog till en svår början på förhållandet (ref. rubrik ett par stycken ovan), men efter viss tillvänjning så vill jag tillstå att de fungerar väldigt bra. Men ingen respektabel kajakfiskare klarar sig med två spön (eller fyra för den delen) och det är därför ständigt aktuellt att ”bygga ut”:

Riggning kräver mer eftertanke

En utmaning med Revolution 13 är att all riggning/modifiering kräver större eftertanke: eftersom ytorna är mer begränsade jämfört bredare kajaker så gäller det att testa sig fram och tänka flera steg (vad kommer jag montera härnäst?). Exempelvis så kan den medföljande paddeln bara monteras på styrbord sida vilket tvingar ankartrolleyn till babord tvärtemot min preferens. Som jag skrev när jag testade 2014 års modell av Revolution 13, så är bästa tillvägagångssättet att bygga från ett rälssystem a´la YakAttack GearTrac.

Sssnabb

Jag håller tillbaka på jämförelsen, men låt oss i alla fall få detta ur världen: trampkajaker är snabbare och möjliggör högre bibehållen hastighet än traditionella fiskekajaker -och ovanpå detta faktum så håller Hobie’s uppgraderade trampsystem (2015+) högre precision och ger samtidigt mindre friktion (energi ”slösas” inte) än alternativen. Detta ger ett extra plus (en extra skjuts!). Lägg därtill att Revolution 13 är lång och kilformad och du har en riktigt snabb kajak i vattnet. Hur snabb? Vad säg om ca 5 knop!?

DSC04888

Man behöver inte vara båtbyggare för att förstå att det här är en snabb kajak.

DSC04897

Rodret som sitter på från fabrik ger god kursstabilitet och lagom tvära svängar.

DSC05073

Väntar in grabbarna…

Nu är det ju sällan man behöver så mycket fart -jag tvingas istället ofta hålla igen när jag trollar, men likt en sportbil är det skönt att veta att krutet finns där när man behöver det; I tävlingssammanhang kan det förstås vara en fördel: att hinna till fiskeplatserna först. Likaså är det skönt att hinna hem snabbt om frun messar och säger att hon köpt IPA till kvällsmaten…

Stabil?

Jag citerar återigen min text kring 2014 års modell: ”Knappt tio centimeter smalare och decimetrarna längre än Hobie Outback är det lätt att anta att Revolution 13 skall vara vinglig. Nu har jag visserligen en hel del paddlingsvana, men jag tror även att nybörjare känner att detta är en stadig kajak. 72 centimeter är fortfarande en dryg decimeter bredare än en havskajak för nybörjare /…/ Har man balansproblem så går det att köpa till Hobie Sidekick pontoner eller motsvarande från Scotty”.

Jag har paddlat sedan barnsben, men detta är första gången jag går i med en kajak. Avsiktligen dessutom. Titta på horisontlinjen för en idé om lutning. Fortsättning följer ;).

Många färgval

När jag köpte min förra kajak ville jag synas så mycket som möjligt på sjön. Det vill jag fortfarande, men jag anser att det ”räcker” med varningsflagga och lanternor (nattetid). Kajaken behöver inte längre vara skrikigt gul. Sedan tycker också den växande ”preppern” inom mig att allt ska vara ”dual use” så min nya kajak är därför militäriskt grön (färgen heter dock ‘olivgrön’ vilket låter litet sittkissare i mina öron).

Revolution 13 finns annars även i vitt, gult, blått samt rött. Men grönt är ju tuffast (tills dess att camo släpps framledes).

DSC04636

Utan flagga syns jag inte (utan huligantutan hörs jag inte). Sjösättning Mollösund, Maj 2016.

Sammanfattning

Hobie Revolution 13 är längre och smalare än många andra fiskekajaker vilket gör den snabbare och, i vissa avseenden, mer lätthanterlig. Samtidigt begränsas ytor för tillbehörsmontering något (försumbart) och kajaken kan upplevas som mindre stadig än bredare alternativ såsom storebror Outback och Pro Angler.

SNABBFAKTA

Längd:
4,09 m
Bredd:
72 cm
Max last:
159 kg
Vikt:
32 kg (40 kg)
Pris:
29,900 SEK
PLUS
MINUS
+ Exceptionell byggkvalitet
+ Mycket snabb och kursstabil
+ Högt andrahandsvärde
+ Engagerad Svensk ÅF
– Högt pris
– ”Svår” att utrusta (relativt)

5 reaktioner på ”Hobie Revolution 13 (2016)

 1. Det här med kajakfiske verkar jättespännande. Fiskar själv mycket med vadare fn och gillar känslan när man är nära vattnet. Fiskar du även ståendes i kajaken?

  Gilla

  • Hej Roffe!
   Det finns en hel del fiskekajaker som lämpar sig för stående fiske (Hobie Pro Angler, Native Watercraft Slayer Propel mfl.), men själv tycker jag inte att det är så viktigt: jag ställer mig upp ibland för att sträcka på mig, men jag fiskar inte ståendes.

   Gilla

   • Har du några tips om lämplig klädsel och utrustning vid kajakfisket? Blir fort blött gissar jag. Funkar mina tunna andasvadare?

    Gilla

 2. Ping: Trampkajakernas år 2017 | kajakfiskarn.se

 3. Ping: Installation av barnstol på kajak | kajakfiskarn.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s