Ocean Kayak Trident Angler 11 (2012)

DSC01594

Jag jiggar abborre utanför Muskö i min Trident 11.

När jag köpte min första fiskekajak gjorde jag så efter avvägning av Pris (mellan), Prestanda (mellan), Vikt (mellan), Mobilitet (hög) och Utrustningsnivå (hög), där värdet inom parentes är viktningen. Givet vad som fanns på marknaden då och utifrån ovan prioriteringar landade jag i att köpa en Ocean Kayak Trident 11. Nedan följer en reviderad recension av denna kajak, omskriven efter efter ett par års ägande.

Minst i familjen

Trident 11 är en ganska typisk sit-on-top (SOT) från amerikanska Ocean Kayak, ett av de ledande fabrikaten. I familjen Trident (eller Trident Angler för att vara exakt) ingår förutom 11:an även storlekarna 13 och 15 där siffran är kajakens längd i fot (US). Mellanbåten Trident 13 är mest populär och är en av de bäst säljande fiskekajakerna i USA alla kategorier. Med 13 som en slags mall har därefter 11:an och 15 tagits fram. Just Trident 11 lanserades 2012 och var då som nu, en av de mindre fiskekajakerna som finns att tillgå på marknaden.

Storlekens betydelse

Detta betyder inte att den är liten för allting är förstås relativt på denna punkt: den är lättare än många andra fiskekajaker, men tung i jämförelse med traditionella sittbrunnskajaker. Min förra kajak var en VKV Lisa och Trident 11 är en koloss i jämförelse: Tung att lyfta (och trög att paddla). Inför mitt köp av denna kajak och under större delen av mitt ägande tänkte jag att detta med (förhållandevis) låg vikt var mer eller mindre avgörande. Så är det inte.

DSC00545

Stor eller liten, så ska det inte vara så svårt att lasta en kajak, givet rätt teknik.

Den största delen av tiden lyfter eller fraktar man inte kajaken, utan man fiskar med den. Viktningen (se ingress) bör sättas därefter. En lätt kajak (ca 25 kg för denna) är fortfarande svårlyft eftersom måtten är vad de är: tyngden är inte problemet utan viktfördelningen eller tyngdpunkten är (…).

Efter att ha sett en bekant lyfta en 50 kg Hobie till ett högt biltak så anser jag numera att det handlar mer om lyftteknik än något annat. Dvs. vikten är i mycket sekundär.

Detta skall däremot inte tas som belägg för att stora paddelkajaker (Big Game, Big Rig mfl.) är bra (att jag anser att de är bra) för det finns en skärningspunkt där det är opraktiskt att både lyfta och paddla (inte nödvändigtvis trampa) en stor kajak. Däremot ska man välja (min åsikt) en kajak där rätt längd och kölform avvägs vikt; I Familjen Trident är det förmodligen Trident 13, där allt började…

Fiskeorientering

Trident 11 som 13 och 15 är en renodlad fiskekajak. Med detta följer en god utrustningsnivå för ändamålet. Två integrerade spöhållare återfinns bakom sitsen, men därtill är den stora luckan framför stolen försedd med ingjutna fästen för Scotty och Cannons olika tillbehör (s.k. ‘spline post’). Nämnd lucka har även en integrerad linjal att mäta fångsten mot. Helt genialiskt, även om den inte räcker för större fiskar. Som om detta inte vore bra nog, ingår även en extra spöhållare från just Cannon.

DetailTop

Mittluckan (mellan fiskarens ben) har fästpunkter för tillbehör samt linjal.

DetailSeat

Bakom sittdynan (här den äldre varianten) finns två inbyggda spöhållare.

TransducerDetail

I skrovet finns monteringspunkt för ekolodets givare.

Vad som verkligen sålde mig på Trident-serien var dock det faktum att kajakerna är gjutna redan från början att integrera ekolod: i skrovet finns en formgjutning som passar perfekt till Humminbird´s givare, en batterihållare återfinns i kajakens för och självaste enheten kan monteras på tidigare nämnda lucka och dess infästningar. Detta var ovanligt vid tiden då jag köpte kajaken, men flera tillverkare (tex. Hobie) har idag monteringspunkt för givare. Dock tror jag att Ocean Kayak fortfarande är ensamma om att leverera kajakerna med en batteriväska.

I utförande är allting enkelt men samtidigt genomtänkt. Man klarar sig egentligen med kajaken såsom den kommer från fabrik: man kan använda de fästpunkter som finns i mittkonsolen till både ekolodsskärm och kompletterande spöhållare. Kajaken kan därför hållas ganska enkel: ‘lean and mean’, om man gillar det (eller om man inte har en jättebudget för utbyggnad). I mitt fall monterades över tid en rad tillbehör såsom paddelhållare, varningsflagga, räls osv.

Sittkomfort

De flesta fiskekajaker idag har en riktig stol. När jag köpte min Trident 11 och faktiskt än idag, så levereras dessa kajaker med en sittdyna. Då hade Trident 11 en enklare dyna emedan Trident 13 hade en bättre variant, dock fortfarande en dyna snarare än en stol.

Jag eftermonterade därför dynan från Trident 13 till en kostnad av cirka tusen kronor. Den aktuella versionen av Trident 11 har nu samma dyna som Trident 13 och 15. Någon uppgradering är därför inte nödvändig om du köper kajaken idag.

Ocean_Kayak_Trident_11_007

Här har jag eftermonterat den betydligt bättre sittdynan från Trident 13.

Nackdelen med en sittdyna som denna, är en sämre ergonomi (mer ont eller trötthet i rygg, rumpa och höfter) samt att man garanterat blir blöt när man sitter så lågt i kajaken. Fördelarna som kan framhållas är att dynan är lätt att packa (väger litet, tar litet plats) och att den förmodligen aldrig går sönder (jag bävar för den dag min überlyxiga Hobie-stol måste lagas) samt att man har bättre ”kontakt” med sin kajak.

Låg vikt har ett pris

24,5 kilo, så mycket väger en Trident 11 (2012), mindre än vad jag körde hammercurl med för några år sedan. Priset du betalar för denna relativt låga vikt är en något tunnare plast (ev. generellt för Ocean Kayak?), men framför allt att kurstabiliteten är sämre och att paddlingen upplevs tyngre. Detta har förstås inte med vikten att göra utan med kajakens längd: Trident 11 är fortfarande en bred fiskekajak, men den är bara 3,5 meter lång. Är det jättesvårt att paddla den? Absolut inte, det är inga problem, men att täcka större ytor / längre sträckor är långt ifrån lika angenämt som att göra detsamma i en ”spetsigare” kajak. Det är i detta ljus jag kommenterat i viss mån negativt kring Jula’s fiskekajak  som är ännu kortare och ännu bredare.

Sammanfattning

Trident 11 från Ocean Kayak är en relativt liten och lätthanterlig fiskekajak som är spartansk samtidigt som den är välutrustad (lugn: jag ska förklara motsägelsen).

Ocean_Kayak_Trident_11_006

Ute på äventyr en sommarnatt 2013. Kajaken är lastad med tält, sovsäck och liggunderlag mm, plus all möjlig fiskeutrustning.

Den är [relativt] lätthanterlig vad gäller lyft till och från bilen samt förvaring. Den är spartansk eftersom den saknar ”extras” såsom roder och lösa delar. Samtidigt är den välutrustad då fästen för spöhållare, ekolod m.m. redan gjutits in, antingen i skrovet eller i mittluckan. Däremot medför samma format som gör den lätthanterlig på land genast mindre lätthanterlig i vattnet: en kort och bred kajak kräver mer arbete på sjön.

Allt beaktat så anser jag att Trident 11 är förträfflig nybörjarkajak för fiske, samt att den, givet dess avskalade enkelhet (och pris), är en bra slitkajak: en som man kan köra hårt med och behandla hårt. Och detta kan inte överskattas.

SNABBFAKTA

Längd:
3,5 m
Bredd:
77,5 cm
Max last:
158,8 kg
Vikt:
24,5 kg
Pris:
~ 10,000 SEK
PLUS
MINUS
+ Relativt lätt att lyfta, transportera och hantera
+ God utrustningsnivå redan från början
+ Mycket goda och lättåtkomliga förvaringsutrymmen
+ Prisvärd (mycket för pengarna)
– Sittkomfort (OK, men ej jämförbar dagens stolar)
– Inget roder (kan eftermonteras)
– Kursstabilitet (sämre i kort kajak)

Köpa

När jag köpte min Trident tidigt 2013 fanns inga hjälpsamma svenska återförsäljare och jag tvingades därför till import via England. Idag säljs Trident 13 (större och bättre än 11:an) och andra kajaker ur Ocean Kayak’s sortiment via kajakfiskesidan.se.

2 reaktioner på ”Ocean Kayak Trident Angler 11 (2012)

  1. Ping: Hobie Revolution 13 (2016) | kajakfiskarn.se

  2. Ping: Advanced Elements Advanced Frame (2013) | kajakfiskarn.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s