YakAttack Blackpak håller det mesta

NyaSaker

YakAttack’s BlacPak är mer än bara en designad mjölklåda

Blunda och föreställ dig en amerikansk kajakfiskare.  Förutom att han är stor och rödbränd -och har keps på sig, har han inte också en gammal mjölklåda bakom sig? Jo visst fan har han det! YakAttack har studerat *varför* och byggt sin egen variant kallad BlackPak.

Mjölklådans dygder och tillkortakommanden

I många år har amerikanska kajakfiskare köpt upp (och inte sällan stulit) gamla mjölklådor. Dessa har sedan modifierats till att bära spöhållare och annan utrustning. Kanske främst har de fått fungera som ett extra förvaringsutrymme uppe på kajaken -ett som man hela tiden når och som man dessutom enkelt bär med sig när dagen är slut.

Milk_crate

Vill du synas med en sån här på kajaken?

Men hur snygg är en s.k ‘milk crate’ (mjölklåda fritt översatt) monterad på en kajak (och är det inte lite barnsligt att plaska runt med en mjölklåda bakom sig?)? Hur praktisk är den, egentligen? Jag menar: det är ju stora öppna ytor i den så utrustning exponeras hela tiden mot förstörande UV-strålning och finns inte risken att mindre saker ramlar ut? Hur mycket kan man skruva på -och hur mycket tål en så pass billig konstruktion!? Alla dessa är frågor som YakAttack måste ha ställt sig innan de beslutade att ta fram BlackPak.

YakAttack BlackPak

YakAttack, mest kända som skaparna av GearTrac rälssystem, har alltså börjat producera en egen mjölklåda kallad BlackPak. Eller, att kalla den det [mjölklåda] är något av en förolämpning eftersom den färdiga produkten är så mycket mer.

Förvara och lasta

BlackPak förenklar nämligen förvaring och organisering av tillbehör och utrustning på ett svårslaget sätt; Jag har fiskeutrustning och tillbehör i BlackPak hela tiden: i garderoben hemma och i bagageluckan på bilen rymmer lådan nästan allt som skall med och den fyrkantiga formen gör den lättpackad och lättförvarad.

Väl på kajaken lyfts mycket av innehållet ut: Ram-fästen och ekolod monteras fast på båten, samtidigt som lådan stuvas om lite: draglådor och klädbyte, ankare och drivankare arrangeras för lätt tillgång. Just detta: från förvaring till montering till förvaring: 1-2-3 är så jävla (ursäkta) smidigt med BlackPak. Allt (nästan) är på ett ställe hela tiden.

Bära och flytta

Med inbyggda handtag är BlackPak också lätt att bära till och från bilen och även fullproppad känns den givet dimensionerna och konstruktionen väldigt stabil och säker.

Utbyggbar

YakAttack BlackPak kan även byggas ut, nästan i oändlighet. Överallt är det förborrat för montering (av YakAttack’s egna sortiment) och internet är fullt och exempel på olika alternativa monteringar av spöhållare, vimplar, äventyrskameror osv. Själv har jag än så länge bara monterat ett set med markörer (se bild nedan), samt de tre spöhållare som medföljer i köpet.

Fastgöring

Det uppenbara är förstås att ju mer man monterar på sin BlackPak, ju mindre behöver man montera på sin kajak. Därmed ökar vinsten när man går från förvaring till att fiska… Därmed skall också sägas att behovet av att göra fast sin mjölklåda *host* jag menar sin BlackPak också ökar. Blackpak har utskurna spår i hörnen (se bilder) för fastgöring mot kajaken med hjälp av befintlig bungee (svenska?), men beroende vad man förvarar i sin låda så kan man vilja säkra ytterligare…

BlackPak_005

BlackPak är byggd för att byggas ut. Spöhållare ingår (kan flyttas runt). Jag har eftermonterat ett set markörer.

BlackPak_004

Hörnen i ovansida är försedda med ett spår för kajakens bungee cord. Detta hjälper till att hålla lådan på plats även om det inte blir kantringssäkert.

BlackPak_003

Fullproppad. Jag bär RAM-fästen, drivankare, ekolod mm till kajaken i BlackPak. Sen lastar jag av. Draglådor måste vickas in.

 Sammanfattning

YakAttack BlackPak är mycket mer än bara en upphottad mjölklåda: den rymmer mer,  har lock, är både lättpackad och lättmonterad, är utbyggbar med räls och diverse tillbehör och kan fastgöras med befintliga medel (och den ser bättre ut). Tyvärr kostar den också skjortan (se nedan), men jag tycker personligen att priset vägs upp av produktens mångsidighet (jag vill rationalisera det så).

SNABBFAKTA

Längd:
30,48 cm
Bredd:
40,64 cm
Höjd:
27,94 cm
Vikt:
5 kg
Pris:
~ 1400 SEK
PLUS
MINUS
+ Mångsidig förvaring
+ Lätt att bära med sig och packa
+ Tre spöhållare ingår
+ Enkel utbyggnad med räls och tillbehör
– Priset (för högt givet material osv.)
– Plastkonstruktion (hade föredragit aluminium)
– Draglådor måste vickas in för att få plats…

Köpa

I Europa köps YakAttack’s sortiment förmodligen enklast via ungerska kajakpeca.hu. Då är det tullfritt samtidigt som frakten är snabb och säker. Att beställa direkt från USA avrådes då YakAttack envisas med att skeppa med speditörer som mästrat förtullning och som dessutom skjuter på egna avgifter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s