Jula fiskekajak (2016)

Jula_fiskekajak_00

Jula (Kayoba) fiskekajak i all sin prakt.

När Jula introducerar en fiskekajak under lågprismärket Kayoba kan fiske från vattnet demokratiseras på riktigt: mindre bemedlade fiskare kan göra sig fria strandens bojor och ge sig ut på vida vatten. Det är jätteroligt, men hur bra är den egentligen denna kajak?

En stundande revolution?

Att lägre pris möter en större efterfrågan är nästan självförklarande;  När Jula säljer en kajak för ett par tusen när de flesta andra fabrikat (och låt vara att de är mycket bättre) kostar tio tusen och uppåt, så öppnar man en helt ny marknad: en som varit stängd vid en högre prispunkt; Kunder som aldrig tidigare tänkt tanken att fiska från kajak (eller fiska, eller paddla…) kan vid prisläget 2.500-3.000kr rationalisera ett inköp som att ”det är värt ett försök”. Andra, såsom unga vuxna och låginkomsttagare, som kan har velat fiska från kajak men inte haft råd, kan nu se köpet som överkomligt eller i alla fall hanterbart.

Resultatet är att kajakfisket och fiske från vattnet generellt blir tillgängligare och demokratiserat, dvs. ”alla” kan fiska med båt nu. Det känns solidariskt på nåt sätt samtidigt som det känns roligt att kajakfiskesporten förmodligen växer som en effekt därutav.

Med billig produktion i Kina och god flödesekonomi så kan man sälja billigt men fortfarande ha höga marginaler. Julas erbjudande kan därför antas vara uthålligt (åtminstone återkommande under säsong) och vi kommer förmodligen se en tillströmning till kajakfiskesporten över tid.

Dugliga egenskaper, på pappret

Julas (av det egna märket Kayoba) kajak beskrivs som en stadig kajak med mycket utrustning och utrymme. Man säger en hel del mer om den i produktbeskrivningen, men kontentan är att kajaken specifikationsmässigt (om man skall kryssa av en lista) är ungefär som alla andra fiskekajaker.

I verkligheten är så inte fallet. Kajaken ser litet galen ut. Jag sprang på den av en händelse hos Jula och trodde först inte mina ögon. Så tog jag i den och förstod att det var på riktigt. Kajaken är kompakt: både bred och väldigt kort på samma gång. Litet grand som en dvärg (PK-anmärkning: inget fel på dvärgar!). Känslan i plasten är litet av en vattendunk då den flexar mer än vad jag gillar, men samtidigt ges intrycket att det är en kajak man bara sätter sig i och kör, så länge det bär. Och återigen så ursäktar priset alla tveksamma intryck och tankar.

Notera: Jag har alltså inte paddlat denna kajak (men det vore skitkul att köpa två stycken kajaker och ett par sexpack öl och sen köra ”folkrace” på nån liten pöl med kusinen), men min erfarenhet av paddling och fiske säger mig att denna skapelse kommer vara rätt svår att paddla med och hantera på sjön samtidigt som det lilla formatet också begränsar fiskandet och utrustningsnivån.

Jula_fiskekajak_01

Fyra stycken integrerade spöhållare finns på kajaken. Inte illa.

Jula_fiskekajak_02

I centrum tycks vara förborrat (och gängat!) för ekolodsmontering.

Jula_fiskekajak_03

Luckorna öppnar mot begränsad förvaring. ”Scupper stoppers” ingår (se de fyra i bild).

Många nöjda ägare

Specifikation kontra verklighet (mina åsikter) till trots så har Julas kajak en växande skara nöjda ägare: Man postar bilder, modifierar och viktigast av allt: man fiskar -och får fisk från den! Och vad är verklighet om inte vad som upplevs verkligt?

Eller förresten. Ska vi inte säga just nu nöjda ägare? I brist på perspektiv eller jämförelse så är förstås Julas kajak också världens bästa kajak, ungefär som att man älskar första flickvännen …tills man ligger älskar med nästa -och då helt plötsligt var allt en illusion. För så är det nog med Julas kajak: den är en första erfarenhet på en helt vit kanvas för många. Med tid och test visar den sig säkert för de flesta otillräcklig och man köper något bättre (även om någon troget stannar kvar). Men det är naturligtvis inte att förringa, för alla erfarenheter (nåväl: de man inte dör av) är värdefulla.

Sammanfattning

Kajaken från Jula kan liknas en Lada eller en Tata Mini i någon slags bemärkelse: den fungerar uppenbarligen, men den är lite udda och kanske inte så väl sammansatt (jag menar: titta på den! Känn på den!). Samtidigt är priset helt sinnesjukt: Julas fiskekajak är så billig att det är svårt att inte köpa den, oavsett tillkortakommanden!

Jag tror därför att Jula kommer hjälpa till att bygga intresset för kajakfiskesporten och därtill demokratisera fisket från vattnet i stort.

Samtidigt tror jag att försäljning av Jula-kajaker kommer öka försäljningen av kvalitetskajaker även på relativt kort sikt. Jag resonerar att de som provar och gillar Julas kajak också snabbt finner dess begränsningar och går vidare till något bättre (och dyrare). Att Jula säljer fiskekajaker torde därför gagna både konsument, kajakförsäljare och sporten i stort.

SNABBFAKTA

Längd:
2,79 m
Bredd:
85 cm
Max last:
150 kg
Vikt:
22,5 kg
Pris:
2.499 ( 2.999kr) SEK
PLUS
MINUS
+ Superbillig!
+ Lätt att lyfta och förvara (väger litet, tar litet plats)
– Tveksam design/konstruktion
– Svårpaddlad / kursinstabil (förmodat)
– Låg kvalitet 

Köpa

Jula (Kayoba) fiskekajak säljs på de flesta Jula-varuhus landet runt och kostar just nu ynka 2499kr ( 2999kr). Tillbehör såsom sittdyna, paddel, spöhållare och kajakvagn kan köpas separat.

En reaktion på ”Jula fiskekajak (2016)

  1. Ping: Ocean Kayak Trident Angler 11 (2012) | kajakfiskarn.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s