Kameramontering med Ram Mount

DSC05349

Sony A7R + Zeiss (+Hobie) = bättre blir det inte.

Allt är nytt för 2016. Så även kameran och dess monteringsanordning. Borta är det egenritade och CNC-svarvade stativet för Scotty (spline post). Inne är en standardlösning från Ram Mount.

Med legobitar från Ram Mount

Mitt nya stativ för systemkamera baseras på Ram Mount’s 1.5″ som i Sverige kallas ”C-kula”. Denna dimension om 1,5 tum ger en rejäl och stadig montering med minskad risk för vibrationer.  En beskrivning av modulerna som utgör mitt bygge följer nedan.

Delar kan läggas till om man vill och har man lättare utrustning så kan man välja motsvarande delar på 1″ (”B-kula”) istället.

RAM-202U

Detta är basen i mitt stativ. RAM-202U är ett av de RAM-fästen som ger störst spridning av vikten/stressen som kameran placerar på stativet och kajaken. Undertill har jag monterat brickor med största möjliga yttre diameter.

RAM-201U

På fästet (ovan) har jag RAM-201U som är en arm av standardlängd. Beroende på kajak och kamera kan man vilja ha en kortare eller längre arm. I mitt fall så gör kajakens form att jag inte kan centrera installationen av fästet (RAM-202U) och så jag korrigerar istället genom att armen vinklas in och upp från kajakens centrum. Min tanke är också att bygga ut med ytterligare armar, men med denna som utgångspunkt.

RAM-202AU

På armen monteras RAM-202AU som kan liknas vid ett inverterat fäste (se RAM-202U ovan) med en kameragänga (1/4″-20) i centrum.

DSC05302

Stativet är byggt på Ram Mount 1.5″, i Sverige kallat ”C-kula”.

Är kameran rak?

Med kajaken i vattnet eller på plant underlag på land, bör kameran justeras så att den är ”rak”. Sony har inbyggt vattenpass i sina kameror, men annars kan man montera ett vattenpass i blixtskon.

DSC05311

Sony har inbyggt vattenpass (se skärm i bild) som säkerställer att kameran är rätt monterad.

Fjärrutlösning

Har man inte en Pro Angler där man kan spatsera fram och tillbaka över kajaken (båten) så behöver man eventuellt (avhängigt placering) någon form av fjärrutlösning. Denna kan vara baserad på WiFi eller IR. Kan man fota med ett par sekunders fördröjning så behöver fjärren inte synas i bild.

Monterar man kameran utom räckhåll bör man dessutom provfotografera innan man sätter sig i kajaken för att inte behöva felsöka ute till havs.

DSC03887

Beroende på var man monterar sin kamera kan man behöva använda fjärrkontroll.

DSC03890

Resultatet av denna montering möjliggör högkvalitativa bilder såsom ovan.

Väder och vind

Slutligen ett par varningens ord: monterar man en dyr kamera på kajaken så bör man se efter att den är hyfsat vädertätad (så även objektivet). Tror man att det kan komma regn, eller om det går sjö (…) så bör man säkra kameran ytterligare. Bäst är förstås om man har ett vattentätt hus. Snålalternativet kan vara en plastpåse med hål för objektivglaset. Jag kör på det senare.

Köpa

Ram Mount har bra fäste (oj, en ordvits!) i Sverige nu och säljs till och med på Clas Ohlsson (dock i ett begränsat utbud). Med en dyr dollar och ett tullverk som blivit mer effektivt, finns ingen anledning till egenimport längre.

Inom kajakfiskesfären så säljer till exempel Seafari (Hobie) Ram Mount och Kajakfiskesidan.se säljer också av en händelse det specifika kittet komplett (fråga efter variant på C-kula) som jag använder mig av.

2 reaktioner på ”Kameramontering med Ram Mount

  1. Ping: Strömmatning till kameror | kajakfiskarn.se

  2. Ping: Strömmatning till kameror och gadgets | kajakfiskarn.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s