GearTrac 2.0 från YakAttack

GT175_top_loading

Nya YakAttack GT175 ”Top loading”. Notera fasningarna i skenan.

Jag har tidigare skrivit om YakAttack’s GearTrac: om hur man lovat allt och litet till -och faktiskt levererat (man har de facto förändrat kajakfiskevärlden), om än till ett högt pris. I början av 2016 var det så dags igen: i Apple-stil levererade man en liten inkrementell uppdatering och kallar den en ‘revolution’: ”this is the best GearTrac ever” (voice-over med Steve Jobs/ Tim Cook). GearTrac har så gått från att vara sidomatad till att vara toppmatad! Ett ”Oooh” och ett ”wow” från publiken.

Rälsen har tagit över

För att citera mig själv i en tidigare recension: ”Det som gör GearTrac och motsvarande räls/skensystem så intressanta är de utökade konfigurationsmöjligheterna: emedan en spöhållare i ett Scotty – eller ett Railblaza-fäste kan roteras och ge olika vinklar ut ifrån kajaken, så tillåter ett rälssystem att man dessutom kan flytta spöhållare (eller annat tillbehör) i sidled eller fram och bak (beroende rälsens position). Med tillbehöret demonterat så har också GearTrac en relativt låg profil. På grund av den fysiska utformningen, en smal skena, är det också möjligt att installera GearTrac på ställen på kajaken där inga traditionella fästen får rum”.

Kort sagt så är räls jävligt bra, något som många kajaktillverkare snappat upp. Native Watercraft mfl. tillverkare, har sedermera räls ”från fabrik”. Rälsen har blivit en ”commodity” och gissningsvis har YakAttack känt av detta; Man har tvingats till att innovera.

”Top loading ”

Detta förmodade tvång har alltså mynnat ut i lanseringen av GearTrac 2.0: top loading G175 och GT90, dvs. toppmatad eller toppmatning (…av tillbehör). Det blir litet av en uppenbarelse på något dumt sätt: ”oj, nu kan man montera uppifrån” (Tim Cook nyligen: ”Apple TV now has folders so that you can group apps..”) samtidigt som det nya är så enkelt och uppenbart att man genast undrar varför funktionen inte funnits med från första början -och varför man nu ombeds betala mer för den.

Montering utan planering

Tänk dig den nu plötsligt förlåldrade GearTrac ”1.0”, -med denna måste fiskaren ”planera” sin montering, dvs. han (hen!!!) behöver bestämma i vilken ordning tillbehör monteras. Ute på sjön, om en kamera skall flyttas från en sida av kajaken till den andra för att få ny vinkel in en filmsekvens, så måste man ombesörja att först demontera tillbehör som redan sitter på rälsen: de måste skjutas ut en efter en, i tur och ordning.

Med nya toppmonterade GT175 och GT90 så kan man alltså montera tillbehöret genom att vicka in det uppifrån. Detta möjliggörs genom att YakAttack har en liten fasning i listen, -eller kort sagt: genom att godset blivit tunnare (oops!).

Men finns problemet på riktigt?

Jag hade räls på min förra kajak (så även på min nya) och något problem upplevde jag aldrig. Jag körde med Ram-kulor och ett par Scotty-adaptrar, men de flyttades sällan runt. Men det är ju också här företag som Apple (och YakAttack?) glänser: de har en förmåga att lansera en mindre nyhet som världsomvälvande. Ha-begäret skapas och kan bara botas på ett sätt…

Ett nytt sätt att tappa tillbehör?

Med ursprungliga GearTrac och övriga alternativ så finns viss risk att tillbehör som monterats löst (eller gjort sig lösa över tid), förloras i ändarna (faller ur rälsen). En del kajakfiskare har adresserat detta genom att montera billigare tillbehör (e.g. rälsmonterad ögla) i ändarna för att ”fånga upp” dyrare spöhållare och ekolod. Genom att ”top loading” GearTrac nu dessutom stödjer installation uppifrån, så kan man alltså tänka sig att man kan tappa sitt tillbehör på ännu ett sätt (det kan vickas, eller lyftas ut).

VARNING: inte med Ram Mount’s snabbfästen!

Jag gillade det jag läste om nya GearTrac och eftersom jag ändå skulle köpa nytt så bestämde jag mig för att köpa den senaste varianten. 250 dollar senare (förbannade Tullverket!) så hade jag ett gäng olika rälsvarianter hemma. Ett test med mina nya RAM-fästen (RAP-383U) resulterar dock i att skenan gick sönder.På grund av utformning av RAM’s bas så fokuseras allt tryck på en liten yta i rälsen. När tjockleken på godset nu är tunnare så bryter Ram-fästet igenom rälsen. Just denna kombination fungerar inte.

GearTrac_GT_Top_Loading

Vid testmontering av Ram’s snabbfästen går YakAttack’s nya skena sönder 😦

GT175 och GT90, samma namn i ny tappning

GearTrac ”1.0” (sidmatad) och ”2.0” (toppmatad) finns båda i två versioner: GT175 och GT90. Den förstnämnda, GT175, har en bredare bas och kan sägas vara mer strömlinjeformad (särskilt då 1.0) samt att den möjligen tål ännu tuffare belastning.

GT90 är istället smalare och fokus är klart på funktion framför form. Fördelen GT90 är ett lägre pris, men framför allt att montering möjliggörs på ännu fler ytor. Material är aluminum eller stryktålig plast. Färger varierar beroende på material och utförande.

Köpa

YakAttack GearTrack säljs i Sverige av bland andra Seafari (Hobie), i Europa (EU) av kajakpeca.hu och vill man ta hem direkt så går det via yakattac.us, men risken för höga tullavgifter är stor(!)

 

2 reaktioner på ”GearTrac 2.0 från YakAttack

  1. Ping: Ram Mount släpper egenutvecklad räls | kajakfiskarn.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s