Nya fästen från Railblaza med strömmatning

Railblaza, en av de ledande tillverkarna av fästen till kajaker har släppt en ny variant av StarPort som integrerar kabelgenomföring. Det gillas!

Det där med strömmatning till tillbehör såsom ekolod och annan elektronik är svårt. Dels tar det ofta emot att borra i kajaken ”i onödan”, dels så är det svårt att borra för en kabel med en kontakt: ska man borra lika stort som kontaktens omkrets och då få ett stort hål runt sladden när kontakten väl är genom skrovet -eller ska man våga sig på att demontera kontakten först (lycka till med givarsladden!) och bara borra för sladdens omkrets? Det är ”risky business” oavsett. 

När jag monterade ekolod på min Ocean Kayak Trident 11 (såld) så drog jag sladdarna genom en av luckorna mot skrovet, dvs. sladdarna fick ligga mot listen mellan lucka och skrov. Det fungerade, men jag var aldrig helt nöjd.Hobie har sedan en tid ett kit, Hobie Thru Hull Wiring Kit (231 kr via Seafari.se) som passar alla kajaker och ger snygga och täta genomföringar. Nu så har iallafall RailBlaza hittat på något nytt: fästen med 12V eller USB.

Railblaza E Series 12V DC och USB StarPort

Railblaza E Series ’12V StarPort’ integrerar det bekanta StarPort-fästet (klicka för tidigare recension) med uttag för 12 volt. Detta möjliggör enkel och snygg montering med dold sladdragning. Det mest uppenbara användningsområdet är att föra 12V-ström till ett ekolod.

Railblaza_E_12V

Railblaza E Series 12V DC StarPort med inbyggd 12V-anslutning.

Modellvariationen ‘USB StarPort’ är ännu elegantare med sitt enkla USB-uttag. Om ’12V StarPort’  kan föra ström till ett ekolod (skärm) så medför ‘USB StarPort’ att man kan installera och ladda sin iPad, iPhone (eller gud förbjude: Android) eller kamera.

Railblaza_E_USB

Railblaza E Series USB StarPort gör det lätt att hålla telefoner och kameror fullt laddade.

Gemensamt för Railblaza E Series 12V DC och USB StarPort är att de är klassade IP56, bland annat genom att kontakten kan stängas med ett vattentätt gummilock.

Hur löser man utmaningen?

Jag gillar instinktivt dessa fästen, men samtidigt är min preferens på telefonhållare X-grip från Ram Mount, och min preferens vad gäller kamerafästen kommer från Scotty… Jag använder RailBlaza, men inte uteslutande.

Med proprietära fästen såsom StarPort är det svårt att blanda tillbehör. Tyvärr och det är ju också tillverkarens tanke: att låsa kunden i det egna fästet och därmed sälja de egna tillbehören (egen telefonhållare, eget kamerastativ). Som kund blir däremot förhoppningen att a.) en adapter mellan StarPort och Ram/Scotty erbjuds -eller b.) att Ram Mount och Scotty tar fram egna strömmatade fästen.

Slutligen och tillbaks där vi började: med ett fäste med strömkontakt löser man installationen av ström till sitt ekolod. Vad man däremot inte löser är dragningen av kabel mellan skärm och givare. Därför krävs Hobies ”Thru Hull Wiring Kit” eller motsvarande tätningar i komplement. Snyggt blir det, men också dyrt när två produkter måste köpas för ett ändamål. Därför gillar jag Railblaza E Series USB StarPort bäst i sammanhanget (det är underförstått att endast en sladd behövs).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s