Äventyrskamerans akilleshäl. Överkommen

SONY_HDRAS50

Sony HDR-AS50(R) har bättre ergonomi och många nya smarta funktioner.

Elektronikjätten Sony har sin storlek till trots de senaste åren varit imponerande lyhörd: man vill verkligen (med emfas) leverera det kunderna vill ha (läs: man har inte råd att göra fel längre). Det senaste exemplet på en produkt som förbättrats efter kundernas önskemål är Action Cam HDR-AS50.

För någon månad sedan fick jag frågan om det gick att stänga av och på Sony’s äventyrskameror via fjärrkontroll, eller om kameran skulle bli onåbar när väl i ”standby”; Onåbar därför att min egen kameraplacering (som väckt frågan) är sådan att kameran placeras i kajakens för. Jag var tvungen att svara att: man bör filma hela tiden och när batteriet väl är slut, då gäller det att ha batteri i reserv samt att gå i land för själva bytet. Det har varit priset att betala för en placering för bästa möjliga bildkomposition. I mitt tycke.

Nu har jag förstås absolut noll inverkan på Sony, men jag tror användare världen över brottats med samma problemställning: eftersom batteritiden på äventyrskameror är kort vill man i de fall kameran monteras utom räckhåll, kunna styra på -och avslagning (inte bara inspelning) via fjärrkontroll. Det är nu möjligt med Sony HDR-AS50(R).

Sony Action Cam HDR-AS50(R)

Sony HDR-AS50(R) offentliggjordes på CES-mässan den 5/1 2016. Baserat på Sony’s presentation och pressrelease står klart att mycket är detsamma, men de inkrementella uppdateringarna är många och betydande (rättelse: av varierande betydelse):

Ergonomi och menysystem

Användargränssnittet har förbättrats i HDR-AS50, vilket säkert välkomnas världen över då Sony (även bland oss ”fan boys”) är ökänt för sitt dåliga UX -och UI design. Mjukvaran och användargränssnitt i såväl kameran, fjärrkontrollen och mobilappen har förbättrats. Placering av fysiska knappar har också uppdaterats.

”R” för remote

Den nya kameran kan köpas med en helt ny fjärrkontroll och går då under beteckningen HDR-AS50R. Fjärren har krympts en hel del och liknar numera mer en ”smartwatch” än en handledsmonterad fjärrkontroll. Det är välkommet.

Notera att utöver den fysiska fjärrkontrollen så kan Sony Action Cam (samtliga) enkelt styras via en app på Android eller IOS. Skillnaden är att fjärrkontrollen kan hantera flera kameror samtidigt.

Ned till 60 meter

Ett nytt undervattenskal (medföljer) har också utvecklats och kameran klarar nu ett djup på hela 60 meter. Glöm bara inte att ta med dig en stark ficklampa ned 😉

SONY_HDRAS50_case

Det medföljande skalet har förbättrats och klarar nu ett djup på 60 meter. Gör du det?

3x smooth zoom

Okej, låt oss få detta avklarat: HDR-AS50 har fått en zoomfunktion. Klart. Nej, förresten låt mig utveckla detta: Sony har introducerat en tre gångers ”smooth zoom” i kameran vilket förstås är marknadsspråk för att man har en digital zoom (kontra optisk zoom). I praktiken innebär detta en beskärning av bilden med förlorad bildkvalitet (givet samma dimensioner). I klarspråk: ”3x smooth zoom” är en funktion som lätt uppnås vid redigering genom att helt enkelt beskära bilden. Bara trams alltså.

4K?

Tycker man sig ha behov av 4K så skall man pausa och läsa produktbeskrivningen för HDR-AS50 två gånger. Sony’s marknadsavdelning har varit framme igen (se ”3x smooth zoom” ovan) och det är lätt att låta sig tro att AS50 filmar i 4K om man ser till hur kameran presenteras. Det gör den inte. Vad man gör är att man stödjer en ”time-lapse” funktion i motsvarande 4K’s upplösning. I klarspråk igen då: kameran kan ta en serie stillbilder och väva samman dessa. Kameran filmar inte i 4K.

Notera att Sony redan har äventyrskameror som klarar 4K (på riktigt). Att egenskapen utgått i AS50 torde betyda att vi kommer se en ny AS100 mycket snart.

Samma batteri

Formfaktorn (dvs. dimensioner) är desamma som för Sony’s tidigare äventyrskameror (bortsett ‘Mini’). Detta gör att man kan återanvända många tillbehör. Så även batterier vilket jag själv tycker är extra tacksamt. Batteriet, kallat ”NP-BX1” är också detsamma som återfinns i flera av Sony’s kompaktkameror. Jag har 5 av dessa batterier hemma och ser framemot att kunna återanvända dem.

På -och avslagning via fjärr

För att komma tillbaka till mitt inledande stycke så möjliggör ny blåtandsteknik att Sony HDR-AS50(R) kan stängas av och på via fjärrkontroll. Tidigare har man behövt manuellt sätta på kameran för att sen ansluta med fjärrkontroll. Nu kan man alltså i praktiken ha kameran avstängd och använda fjärren för att starta kameran. Detta skall även gå med mobilappen, men jag är osäker på om alla telefoner klarar av detta (en fråga om blåtandsversion?)

Övrigt

HDR-AS50 tycks också ha fått en ny bildsensor. Antal effektiva pixlar har sjunkit från ca 12 MP (mega pixels) till 11.1 MP. Givet att sensorn är lika stor som tidigare är detta förmodligen en helt ny design som Sony använder. Gissningsvis handlar det om en sensor som har högre ljuskänslighet än tidigare. Andra nyheter är en inbyggd automatisk filmredigeringsfunktion samt diverse nya/förbättrade tillbehör för montering. Jag redigerar helst själv och monterar uteslutande med Ram Mount.

Produktpresentationen för Sony HDR-AS50(R)


Pris och tillgänglighet

Sony HDR-AS50 och AS50R (med fjärrkontroll) har amerikanska riktpriser om $200 respektive $350 och förväntas börja säljas under februari 2016. Svenska priser är som alltid högre och lanseringen lär även dröja något jämfört de större marknaderna.

En reaktion på ”Äventyrskamerans akilleshäl. Överkommen

  1. Det verkar som om ”R” versionen inte kommer till Sverige. Jag har letat efter denna och hittar den bara på tex. Amazon. Tror du dom fortfarande håller på släppet eller får vi aldrig se den här?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s