HDR-AZ1 är en tokbillig action cam från Sony!

En kort sekvens filmad med Sony Action Cam HDR-AZ1 i XAVCS codec.

2015 års Sony Action Cam HDR-AZ1 var framtills nyligen världens minsta action cam. GoPro må nu ha övertagit det epitetet med nya Hero 4 Session, men Sony’s kamera förblir ett förträffligt alternativ även av andra anledningar.

Självklara skäl att välja Sony framför GoPro

Som jag skrivit i tidigare bloggposter (se lista nedan) kring Sony’s produkter är de världsledande inom bildsensorer och med ett mångårigt samarbete med Carl Zeiss har man en oslagbar kombination. Det skall återigen vara sagt att GoPro använder sig av Sony’s sensorer i sina bästa kameror -och att samma sensor i en kamera från Sony alltid är billigare.

Sony HDR-AZ1

Okej, med det avklarat låt oss titta på just HDR-AZ1 för ett ögonblick. Kameran är liten (då var det sagt!), men reglage och luckor är fortfarande väl placerade och enkla att nå (bra!).Däremot är det väldigt svårt att förstå vad som försigår i kameran då displayen är mindre än en lillfingernagel och visar i stort sätt ingenting. Du vet därför inte om något är fel när du trycker på ‘Rec’. Första repan körde jag till exempel med minneskortet felvänt 😉 Det är därför ett måste att styra kameran via sin smartphone eller Sony’s dedikerade fjärrkontroll.

Ett stort plus är att proffsformatet XAVCS stöds -dock endast med SDXC minneskort. Dessa kan vara svåra att få tag på och det är lite frustrerande att kameran inte ville skjuta på Sandisk’s snabbaste SDHC Extreme Plus kort, men hemskt gärna på ett äldre SDXC diton. Hårdkodad verifiering vad det verkar (testskrivning vore trevligare Sony!).

SDXC_error

HDR-AZ1 kräver SDXC även om Sandisk inte skiljer på (snabbare) SDHC och SDXC. Meddelandet är också felaktigt då endast micro-formatet kan monteras i HDR-AZ1 (varför ens nämna det större formatet?). Jag hoppas Sony åtgärdar detta i firmware.

I övrigt får nedan punkter får sammanfatta beskrivningen av Sony’s HDR-AZ1.

PLUS
MINUS
+ Inbyggd bildstabilisering 
+ Skarpt objektiv från Carl Zeiss
+ XAVCS videoformat
+ Enkel integration med smartphone
+ Jämförelsevis lågt pris
– Svår att hantera utan fjärrsökare
– Nytt batteriformat
– XAVCS kräver SDXC-kort
SonyActionCam

HDR-AZ1 är IP-klassad som stänksäker så jag skippar skyddshöljet för bättre ljud och bild.

SonyActionCam2

HDR-AZ1 är Sony’s just nu minsta kamera.

Just nu tokbillig!

Under de senaste månaderna har Sony haft en kampanj där man vid lanseringen av sin senaste smarta telefon, Xperia Z3, även lämnat ut en gratis HDR-AZ1.

Många smarta köpare har därför valt att sänka priset på sin telefon genom att ”ta dealen”, men sedan omedelbart lägga ut sin sprillans nya action cam på annons. Som en konsekvens återfinns många helt nya (i oöppnade förpackningar) HDR-AZ1 på blocket och andra annonssajter.

Eftersom utbudet är stort och produktkännedomen låg (något som också spär utbudet) då Sony inte lyckas med marknadsföringen jämte GoPro, konkurrerar gärna säljarna om lägsta pris.

Det är därför just nu inte svårt att lägga ett vinnande bud på ynka tusenlappen för en helt ny Action Cam HDR-AZ1 på Blocket; Det är halva priset mot Sony’s listpris (enligt sony.se) och en tredjedel av vad motsvarande GoPro kostar. Så varför vänta!?

2 reaktioner på ”HDR-AZ1 är en tokbillig action cam från Sony!

  1. Ping: ​Full koll på vattnet med smartklockan Garmin Quatix 5 | kajakfiskarn.se

  2. Ping: Garmin Tactix Charlie är världens bästa smartklocka | kajakfiskarn.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s