Har Thule tappat greppet?

bakre

Redan när jag öppnade kartongen hade det ena räcket exponerad aluminium i ena kanten. Notera vecken (lagren?) i lacken.

Svenska och numera börsnoterade (har det relevans?) Thule har släppt en ny (2014) serie takräcken i sober svart färg och i denna bloggpost redogör jag för mina erfarenheter som ‘early adopter’, under ett väldigt kort ägande (…) 

Jag köpte en ny bil nyligen och då denna kom med rails (reling) var jag tvungen att köpa en ny fotsats (Thule 757), men eftersom den nya bilen även var något smalare än Subarun så blev frågan om ett nytt räcke också aktuell. På Thule’s hemsida snubblar jag över WingBar Black (Thule 961B) -en nyare och dyrare version av gamla hederliga WingBar i silver (matt aluminium). Eftersom ”railsen” på min nya bil också är svarta så tänker jag ”what the heck” -och slår till!

Snygga, men vad är nu detta?

Jag beställer via Amazon (det är så bekvämt!) och noterar precis innan jag klickar ”köp” att produkten saknar recensioner. Jag blir alltså en av de första köparna (UK). So be it bitches.

För mycket pengar och en vecka senare så har jag ett paket WingBars Black (TH 961B) på vardagsrumsgolvet. Jag öppnar och tänker att takräcket är jävligt snyggt. Jag skall just påtala för frun att: ”det kommer bli helt perfekt” när jag ser något blänkande mitt i allt det mattsvarta: på det ena räcket saknas lite färg i ena hörnet. Tråkigt. Jag tittar närmare och det ser helt klart konstigt ut: färgen är perfekt lagd över hela räcket -utom på just denna plats.

Monterar ändå

Jag förtränger problemet (inget räcke == inget paddlande!) och går ut och monterar mitt nya räcke på min nya bil. Det är hyfsat enkelt -jag är klar på mindre än 20 minuter. Men när jag synar installationen ser jag ytterligare problem. Aj aj aj.

Fabrikationsfel?

Intressant nog så är (pulver)lackeringen dålig på samma ställe på båda min bars. Exakt på samma ställe. Jag kan bara gissa om varför, men det antyder att defekten är ett resultat av hur man producerar (lackerar) dessa bars. Kanske hängs delen fast just här när den sprayas första gången? Vad vet jag, men illa är det.

framre1

Det främre räcket vid påbörjan montering. Det ser ut som om denna punkt lackats över vid tillverkning.

framre2

Det främre räcket efter slutförd installation. Observera att inget ”våld” riktats mot denna punkt -räcket har bara justerats i sidled.

Kommer jag behöva blästra skiten om ett år!?

Ett helt nytt takräcke som skall hålla året runt i många år och som redan tappat färg!? Hur ser det ut om en vecka? Om en månad? Till nästa sommar? Vad gör jag när för mycket färg har lossnat -skall jag sätta mig och slipa bort resten då? Skall jag blästra skiten? I helvete heller!!!

Efter en kort funderare och med takräcket bara monterat nån timme på bilen, bestämmer jag mig för att ta ned det igen och skicka tillbaka det till försäljningsstället. Jag kan helt enkelt inte lita på produkten.

Tillbaka till det som är känt och beprövat

Lyckligtvis (i sammanhanget) har jag ännu inte hunnit sälja takräcket till min Subaru (Thule 969). Det blir nu till att hämta detta i källaren och montera det istället. Det är något för brett, men jag vet att det fungerar och att det kommer att fungera många år till – och det är viktigt!

gammalt

Beprövade: första generationens WingBars samt K-guard. Döda flugor och myggor ingår.

Växtvärk?

Missförstå mig inte: jag gillar egentligen Thule och jag är (hittills) en trogen kund, men kanske har man växt och utvecklat produkter för snabbt med det nya kapitalet sedan bolaget blev publikt(?) Från att ha snickrat takräcken allena så gör man nu allt från iPhone-skal till ryggsäckar och risken är att man tappar fokus (uppenbarligen), expertis och kvalitet i nyckelområdet. Kanske är serien ‘Black’ ett exempel på detta.

Vi får hoppas att det inte är en trend.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s