Avignon Ridge Mid vinterstövlar

isfiske_01

Kajakfiskarn vid ett vattenhål iförd Avignon Ridge Mid vinterstövlar.

Avignon Ridge Mid säljs med löftet om att klara en köldeffekt på hela minus 60 grader(!) Jag fann detta påstående så häpnadsväckande och imponerande att jag nästan genast tog fram plånboken och betalade (”sign me up!” liksom). Om köpet var överdrivet impulsivt så följer i alla fall här en recension som ägnats viss eftertanke.

Observera att Avignon Ridge Mid är i stort identisk med Avignon Ridge High. Skillnaden är några centimeter i stövelhöjd.

Material och konstruktion

Avignon’s Ridge Mid kan enkelt beskrivas som en lyxigare gummistövel med extra foder. Mer utförligt beskriven så har stöveln en ordentligt strukturerad och hög sula, avsedd att klara både terräng, halka och förstås kyla. Stövelns yttre är ovan sulan och en bra bit uppåt skaftet gummibeklädd. Där gummit slutar fortsätter skaftet i en neoprenblandning.

Det samlade första intrycket i butiken är att mängden material imponerar och så gör även känslan och vikten i stöveln i jämförelse med bästsäljaren Powerboot som sida vid sida känns billig och dyr på samma gång.

isfiske_02

Avignon Ridge Mid är designade i Sverige, men produktion sker annorstädes.

Komfort och känsla

Stövelskaftets omkrets är väl tilltaget och det är lätt att kliva i och ur stöveln. Innersulan känns både dämpande och bekväm och det är stövlarnas vikt till trots, riktigt skönt att gå i dem.

Håller dig varm när kylan slår till, eller?

Avignon påstår att stövlarna klarar en köldeffekt om minus 60 grader, men efter en promenad på ett par kilometer och nån halvtimme ute på isen känner jag att tårna börjar bli kalla. När kompisen som lånat mina gamla vinterkängor svarar ”igen fara” på frågan om han fryser blir jag fundersam. Det är soligt ute, vinden är stilla och temperaturen är minus 14 grader. Och mina tår börjar bli kalla. En halvtimme senare har jag lagt i kemiska fotvärmare i varje stövel. Det blir behagligare men jag börjar känna mig missnöjd med mitt stövelköp och jag tänker på ”the windy city” Chicago.

Jag bodde i kalla och blåsiga Chicago under några år och Avignon’s tal om ”köldeffekt” får mig att dra till minnes väderleksrapporterna i samband med TV-nyheterna; Inte bara var presentatörerna snyggare och bättre klädda än i Sverige (inte denna oproportionerliga fokus på regional dialekter, asymmetriska människokroppar och individuellt dålig klädsmak), utan teknologin och träffsäkerheten i prognoser var bättre. Man angav också vinterns temperaturer med två värden: uppmätt värde och (förmodat) upplevt värde. Det senare, även känt som köldeffekten (direkt översättning), tog med vindstyrka och luftfuktighet (kanske ännu mer) för att ge en bättre ide om hur kall man skulle uppleva kylan. Uppmätt kyla kunde vara till exempel minus 10 och upplevd (”feels like”) kunde vara minus 20…

Kanske är det något i stil med upplevd kyla Avignon syftar till när man marknadsför stöveln som att den klarar en köldeffekt ned till minus 60? Jag får ändå inte ihop det: temperaturen när jag var ute stod på minus 14 (uppmätt) och det finns inte en chans i världen att upplevd kyla skulle tangera minus 60! Snarare är Avignon’s marknadsföring väl fräck.

Sammanfattning

Avignon’s stövlar verkar välbyggda och är bekväma, men man lovar för mycket och besvikelsen blir därför stor. En bättre fodrad hätta ovan tårna skulle kanske hjälpa och kanske skulle värmen behållas bättre i stöveln om de breda stövelskaften kunde justeras i omkrets kring benen med hjälp av en rem. Bäst skulle stöveln och dess ägare må om man marknadsförde den med större ärlighet.

I övrigt får nedan punkter sammanfatta beskrivningen och upplevelsen av Avignon Ridge Mid:

PLUS
MINUS
+ Vattentäta (ej testat)
+ Hög komfort
+ God kvalitetskänsla i material och konstruktion
+ Lätta att ta på och av
– Inte så varma som man gör gällande
– Stövelns skaft har för stor omkrets
– Stövelns skaft saknar spännrem (se ovan)

Köpa

Avignon’s stövlar säljs hos handlare i hela landet. Jag köpte mina hos ‘Huntyard & Berras’. Priset på nätet bör ligga strax under tusenlappen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s