Sony X1000V är en Action Cam med stöd för 4K

fdr-x1000v

Nya Sony Action Cam X1000V har förbättrad skakreducering och filmar i 4K, dock inte samtidigt.

Sony släpper idag på elektronikmässan CES ytterligare ett par äventyrskameror där X1000V är mest nämnvärd (vi lämnar den andra därhän). Inte bara fortsätter man på gammal bana genom ytterligare ett förvirrande produktnamn, utan man introducerar också upplösningen 4K samt höjer priset.

En ny produktstrategi?

X1000V är signifikant just på grund av detta: Sony introducerar 4K som nummer två (GoPro ligger före) och priset hamnar högre, kanske lika högt som -eller högre än, GoPro. Detta är olikt Sony som annars brukar erbjuda nya innovationer och fler ”features” än konkurrenterna samt till ett lägre pris.

Förmodligen handlar det om ett strategiskt skifte där man återigen vill se Sony som ett premiummärke och där billigare produkter fasas ut (vi ser redan detta inom ‘Imaging’ där Sony NEX gått i graven och alltmer fokus läggs på FE/A7-serien kameror). Att Sony är nummer två på 4K är konstigt samtidigt som det inte är det.

Konstigt är det därför att GoPro som använder Sony’s sensorer i sina äventyrskameror ”länge” haft 4K (mer eller mindre) och Sony har därför haft förutsättningarna att släppa Action Cam med 4K redan innan GoPro.

FDR-X1000V-2

X1000V är vattentålig och blir helt vattentät med medföljande skal.

4K och bättre bildstabilisering, med mera

Upplösningen 4K efterfrågas alltmer av konsumenter och det är där ribban just nu ligger för filmkameror och TV-apparater. Dock är det väldigt få som kan dra nytta av upplösningen i verkliga livet (IRL!), men perception är ju verklighet så det är väl bara att hoppa på tåget, eller? Videon nedan lär föresten vara i 4K, men det kommer du nog inte märka av, för din monitor stödjer det inte ;)Hursomhelst så släpps alltså X1000V (vad betyder namnet Sony!?) med stöd för 4K och Sony är BÄST på 4K (Sony är ju även världsledande inom filmproduktion och broadcasting) så ska man verkligen ha 4K, så ska man nog ha det från Sony.

En annan nyhet är att bildstabiliseringen (skakreduceringen) har förbättrats. Konkurrenter såsom GoPro kan överhuvudtaget inte stabilisera video emedan Sony gjort det i årtionden -både genom att stabilisera sensorn (kameran) samt genom att stabilisera optiska linser (objektivet). Det ryktades inför släppet av X1000V att Sony skulle stabilisera objektivet/linsen, men man tycks alltså istället ha valt att förbättra stabiliseringen av sensorn.

Vad som måste framhållas är att X1000V inte kan stabilisera video under 4K. Kanske handlar detta om att bildsensorn maskas vid stabilisering, eller så blir det för processor -eller strömkrävande. Jag vet inte, men man kan ju alltid hoppas på en lösning via nytt firmware.

I övrigt är listan på egenskaper fortsatt kompetent (via sony.se):

  • 4K Ultra HD för fyra gånger så detaljrikt som Full HD
  • 170° mycket brett Zeiss® Tessar®-objektiv för panoramabilder
  •  SteadyShot är 3 gånger effektivare (stöds inte i 4K-läge)
  • Förbättrad Full HD ger skarpa bilder med levande färger
  • Spela in snabb action med Full HD 120p för vackra slow-motion-bilder
  • XAVC S codec för proffsig inspelning
  • Inbyggd stereomikrofon för inspelning av kvalitetsljud
  • One touch-anslutning med Wi-Fi® och NFC
  • GPS-information för video
  • Vattentålig (vattentät med skal)

Något för kajakfiskare?

I min övertygelse är Sony Action Cam en fantastisk kamera för kajakfiske. Historiskt har funnits både ett incitament vad gäller pris samt funktionalitet att välja Sony framför Gopro. Beroende på hur priset kommer se ut väl ute hos handlarna så försvinner nu kanske en faktor (vi får se). Kvarstår gör dock X1000V som en bra, kanske den bästa äventyrskameran för sjön.

Att kameran i senaste generation(er) är vattentålig samt integrerar stativfästet i kombination med stereoljud gör att man som fiskare kan montera kameran direkt på kajaken utan någon större oro för att skada utrustningen samtidigt som ljud -och bildupptagning blir optimal. Huruvida man behöver 4K när man fiskar från kajak låter jag vara osagt, men jag kan svära vid hur smidigt det är att kontrollera Sony’s kameror via antingen NFC eller WiFi med hjälp av mobilen eller en dedikerad fjärrkontroll. Bättre skakreducering är också välkommet och som sagt ett trumfkort för Sony.

Ovan en promo-video för nya Sony Action Cam X1000V.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s