Tuta för ökad säkerhet

Det räcker inte med en fjuttig visselpipa grabbar!

Folk kan köra båt lika lite som de kan köra bil, det vill säga: de flesta kör väldigt dåligt och alltför många brister i sin uppsikt. Likt med bilen skall man från A till B och tankarna är på målet, inte resan. Man förväntar sig inte motorcyklar i trafiken och per selektiv perception så ser man dem inte. Detsamma gäller tyvärr kajaker. Vi är ofta osynliggjorda av betraktaren, men en ordentlig tuta kan rädda dagen.

Oavsett vad lagen säger så är det ju faktiskt så att den som är mest utsatt har störst intresse av att skydda sig: det må vara så att bilar måste stanna vid övergångsställen, men mamman med barnvagn borde ha vett nog att ändå titta åt vänster och höger innan hon tar första steget ut på vägbanan: vid en kollision klarar sig bilisten, men mamman och barnet dör. Att bilisten sen bröt mot lagen blir genast irrelevant.

På samma sätt har kajakfiskaren ett egenintresse (ren självbevarelse) av att bli uppmärksammad på sjön. Att välja en kajak som syns kan vara en god ide. Neon framför grönt camouflage alltså. En varningsflagga eller vimpel är också ett ”måste” för att öka synligheten ovan vattnet då en kajak har så pass låg profil. Om man fiskar in på kvällen eller natten, bör kajaken dessutom förses med en lanterna -eller två.

Slutligen och så till mitt senaste inköp, så kan det vara en god ide att göra sig hörd på sjön också; Det spelar ingen roll hur tydligt markerad man är om båtens förare ser åt ett annat håll! Med en enkel tuta kan man lätt fånga båtförarens uppmärksamhet och göra dem varse kajaken. Så skaffa en tuta du med! Kör de rakt mot dig: tuta! Kör de för fort förbi att vågorna blir för höga: tuta så att de lär sig!

Ett signalhorn på Jula kostar bara 99 kronor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s