Bättre bild än GoPro?

SonyActionCam

Sony Action Cam är lättanvänd och ger bra prestanda till en billig peng.

Begreppet ‘action cam’ är synonymt med företaget GoPro, men är man beredd att vidga vyerna litet så finns flera gångbara alternativ. Sony’s serie action cams till exempel, erbjuder motsvarande och ibland bättre prestanda och funktioner än GoPro, till knappt halva priset. Jag har spenderat 6 månader med HDR-AS15 från just Sony och här följer mina samlade reflektioner. 

Lättanvänd

Framför allt annat så är Sony action cam lättanvänd. Någon instruktionsbok behövs inte och det är väl tur det: typiskt för Sony’s alla produkter är manualen urusel på alla sätt och vis. Men det gör som sagt inget i det här fallet!

Nej, Sony Action Cam (samtliga modeller) har en strömlinjeformad kropp och när man tar kameran i handen så hittar ett finger direkt till en stor inspelningsknapp (Rec) på kamerans baksida. Samma knapp används för att starta kameran och inspelning påbörjas automatiskt vid uppstart eller standby då knappen  trycks.

Två ytterligare betydligt mindre knappar återfinns på kamerans sida. Dessa används i kombination med inspelningsknappen till att ställa in inspelningskvalitet och så vidare. Genomtänkt och användarvänligt.

Ett par ord om hårdvaran

Sony är [fortfarande] en gigant inom både elektronik, film, TV-och videoproduktion och många lärdomar kommer Sony’s action cam till nytta; Ett långtgående samarbete med Tyska Carl Zeiss ger till exempel action cam kategorins skarpaste objektiv.

Även ”SteadyShot™” har varit ett trumfkort för Sony under många år och innebär här att kamerans bildsensor aktivt stabiliseras. Detta minskar störande skakningar i videoupptagningen.

Sony är även världsledande vad gäller utveckling av just bildsensorer vilka återfinns i allt från iPhones till Nikons värstingmodeller och mellanformatskameror från Hasselblad, Phase One och Pentax.

Värt att notera förstås, är att GoPro’s värstingmodell, Hero Black Edition, använder sig av en av Sony sensorer, en 12Mpix variant kallad Sony IMX117. Sony själva använder sig av 16 Mpix sensorer som maskerats ned till 12 Megapixlar…

Bildkvalitet

Döm själva! Klippet nedan är i stort sett oredigerat och visar bildkvalitén ”direkt ur kameran”. Mina egna kommentarer är att Sony’s färger är naturliga (verklighetstrogna) och att bilden är jämförelsevis skarp. Detta är förstås på gott och ont: avancerade användare föredrar kanske denna utgångspunkt emedan många amatörer kanske föredrar ”redan från början” mer (onaturligt) mättade färger. Kanske blir detta valbart framöver (neutral, vivid)?

En oredigerad sekvens filmad med Sony Action Cam HDR-AS15. Inget mothugg här inte!

Med telefonen som en elektronisk sökare

Eftersom en action cam per definition är väldigt slimmad finns ingen inbyggd sökare och huruvida man fångar sitt motiv eller perspektiv blir lätt en gissningslek. Många tillverkare säljer därför externa sökare, ofta kallade ‘monitorer’ till sina kameror. Så även Sony.

Vill man inte bära runt (eller betala för) en dedikerad sökare, så integrerar Sony en fjärrkontrollsfunktion i gratisappen ‘PlayMemories’. Sony’s action cam’s (AS15 och senare) kan skapa en egen WiFi ”hotspot” till vilken valfri Android eller iPhone kan ansluta.

‘PlayMemories’ visar vad kameran ser och man kan enkelt spela in sekvenser med telefonen som fjärrkontroll.

DSC03677

För att bekräfta vad som kommer med på bild samt för start/stop av inspelning, kan en gratis app användas.

Flera av Sony’s action cams (AS30 och senare) har dessutom stöd för NFC (near field communication) som sägs underlätta uppkopplingen mellan telefon och kamera. Personligen så tycker jag NFC tillför väldigt lite för att har man väl satt upp en ”vanlig” WiFi-anslutning en gång så sker ”parningen” nästa gång väldigt smidigt.

Jag har även testat NFC mot WiFi-koppling mellan min SONY RX100 MKII och en Xperia Z1 och många gånger gick parningen utan NFC snabbare…

Monteringsalternativ för kajakfiske

För kajakfiske är i huvudsak tre monteringsalternativ intressanta: (1) i kajakens för riktad mot storfiskaren, bakom storfiskaren och riktad föröver (fiskarens synfält/riktning fixerat) alternativt (2) huvudmonterad på storfiskaren, sk. ”POV” (point of view) för att ge en förstapersonsupplevelse, samt slutligen: (3) permanent eller temporärt monterad under vattenytan (att fånga antingen sjöbotten eller den drillade fisken).

I detta avseende kan man antingen använda en kamera som flyttas runt -eller så kan man använda sig av 3 (eller fler) kameror samtidigt. Min erfarenhet är att man vill krångla så litet som möjligt med utrustning i kajaken och fler kameror är att föredra: dessa monteras och justeras redan på land och inspelning startas förslagsvis samtidigt som kajaken sjösätts. Här har Sony en stor fördel då det är betydligt billigare att köpa ett gäng Sony action cam’s jämfört konkurrenterna (GoPro).

Monterad i kajakens för

Köper man bara en kamera finns det (min åsikt) endast en montering man bör ge sig på för att sätta fokus på fisket: monterad i kajakens för och med riktning akterut, dvs.: med fiskaren och fisket i centrum!

Här finns många alternativ att välja mellan: har man räls framtill så kan man titta på YakAttack PanFish eller DogBone och då få både flexibilitet i komposition och höjd i arrangemanget. Sony’s infästning för surfbrädor, AKA-SM1 är ett alternativ om man inte vill borra i kajaken (fästes med sugpropp). Själv använder jag mig av ett Scotty Camera Mount monterat i en typiskt Scotty-bas.

Oavsett vilket stativ man väljer så är en fördel med Sony att en vanlig (standard) stativskruv används (för GoPro gäller typiskt proprietära fästen). På nya modeller (HDR-AS100, AS20) finns denna infästning direkt i kamerakroppen, men tyvärr kräver äldre modeller (som HDR-AS15) att kameran först monteras i ett ramhölje (ca 300kr) alternativt i sitt medföljande undervattenshus…

DSC02330

För montering framtill på kajaken använder jag Scotty’s Camera Mount (detta stödjer även GoPro).

Monterad på huvudet

Alternativ två (i min lista) är att montera kameran bakom fiskaren eller på dennes huvud. Bakom mig har jag redan en varningsflagga och eftersom objekt bakom fiskaren (oavsett profil!) gärna skapar problem vid trolling (linan fastnar) så väljer jag istället att huvudmontera kameran.

För detta ändamål kan man antingen tillverka sitt eget pannband eller köpa ett designerat huvudband från leverantören. Sony har förstås en produkt för detta och den heter BLT-UHM1 och kostar närmare 300kr.

DSC03771

I bild: huvudbandsfäste (BLT-UHM1) samt undervattenshus med monterad flottör (AKA-FL1).

Min begränsade erfarenhet av att filma med detta arrangemang är att man bör undvika att röra på huvudet alltför mycket då publiken kan bli både snurrig och irriterad: -jag gillar själv inte för mycket tilt(ning), panorering och skak. Med detta i åtanke blir man helt klart begränsad i sitt fiskande då man tar fram ”robotbeteendet” varje gång inspelningsknappen är tryckt…

I denna sekvens filmar jag med kameran monterad på huvudet.

Monterad under vattnet

Har man tillgång till multipla kameror så finns möjligheten att göra en riktigt häftig film när man drillar storgäddan -genom att klippa ihop bildmaterial från olika kameravinklar. Undervattensfoto blir då intressant eftersom att man kan visa fisken innan den lyfts till båten.

Sony möjliggör denna typ av dokumentation genom ett ”gratis” medföljande undervattenshus. Kameran monteras i huset som därefter monteras på lämpligt stativ under vattenytan.

Kruxet här är att en permanent undervattensmontering gör kajaken svårpaddlad. Lösningen är kanske att som jag ha kameran lättillgängligt monterad ovan vattnet samt på ett ledat stativ som enkelt kan fällas vid behov. Viktigt att tänka på här är att det skall gå att nå stativet (fälla ned) från ”förarplatsen” samtidigt som det skall gå att paddla med stativet nedfällt (paddeln skall inte slå i!).

DSC01462_1800

Höger i bild: Sony Action Cam i undervattenshus monterad på YakAttack ‘Dogbone’: fälls ned under ytan för undervattensfoto.

En kanske större utmaning för detta arrangemang är att vattnen i Sverige generellt har ganska dålig sikt. I sekvensen nedan rådde dessutom algblomning och resultatet blev därefter: förkastligt dåligt. För många svenska kajakfiskare är nog detta en verklighet att ta ställning till och ett skäl att ge sig på undervattensfoto sist och om man har en kamera över så att säga.

En kort sekvens filmad under vattenytan. Tyvärr påverkas bilden här av algblomning.

Många versioner att välja mellan

Det skall klargöras att HDR-AS15 (samt HDR-AS10) nu utgått ur sortimentet och ersatts av HDR-AS30, AS100 och AS20. Man kan samtidigt konstatera att Sony’s produktcykler är väldigt korta och att nya modeller släpps relativt ofta. Detta (kombinerat med Sony’s dåliga marknadsföring) påverkar andrahandsvärdet, men medför också att Sony har en väldigt snabb evolution av sina kameraprodukter och en förmåga att komma ifatt och även springa ifrån GoPro: inte nödvändigtvis i marknadsandel, men säkerligen i produktegenskaper beträffande teknik och prestanda.

Aktuella versioner (augusti 2014):

  • HDR-AS20 (ny basmodell)
  • HDR-AS30 (mellanklass)
  • HDR-AS100 (värstingmodellen)

Relevanta tillbehör

Det finns många tillbehör till Sony’s action cam, men jag fokuserar här endast på de som är intressanta för oss kanotister:

  • Huvudbandsfäste (BLT-UHM1) möjliggör att man kan filma ”point of view” dvs. att publiken ser det fiskaren ser.
  • Surfbrädefäste (AKA-SM1) är ett alternativ till ett ”riktigt” stativ.
  • Flottör (AKA-FL1) en flytväst till kameran.

Sammanfattning

Nedan punkter får sammanfatta beskrivningen av Sony’s HDR-AS15. Samma plus -och minuspunkter bör vara gällande även för senare modeller (AS30, AS20 och AS100):

PLUS
MINUS
+ Inbyggd bildstabilisering!
+ Skarpt objektiv från Carl Zeiss
+ Bra färgåtergivning och vitbalans
+ 120 respektive 170 graders vidvinkel valbart
+ Jämförelsevis lågt pris
+ Enkel integration med smartphone
– Inget objektivskydd medföljer

– Diskutabel batteritid


Kommer jag själv fortsätta med Sony action cam? ‘Ja’, jag kommer förmodligen köpa 3 identiska kameror under nästa säsong, förhoppningsvis till priset av 1 GoPro 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s