Att fånga betesfisk till storgäddan

CatchinBait013

Jag anglar med nyfångad mört. Fortsättning följer!

TIDIGT NITTIOTAL: Vi är ute på landet, jag och brorsan. Mask är svårt vunnen ur bondens potatisåker och nu är vi nere vid sjön och metar abborre. Men det nappar bara ”jävla-skit-mört” igen! Den är så snuskig att hantera: slemmig och illaluktande, att jag låtsas oförmögen att kroka av den. Brorsan får göra grovjobbet som vanligt. Till slut tröttnar även han och istället för att kroka av nästa mört så får den sitta kvar… Vi tar med utrustningen bort till ”gäddberget” och den tillfångatagna mörten får sig en rastplats på koppel i vassen intill. Knappt har vi hunnit placera fången ute på rastgården förrän det smäller! En enorm virvel på ytan och metspöet böjs så hårt att det riskerar att gå av. Fisken känns otroligt tung. Är det Lucifer!? Minuter senare är fighten över och gäddan har fått med sig både mört och enkelkrok. Efter har han lämnat sig en stor mersmak för riggning med betesfisk. Och vill man inte meta upp den så kan man mäska.

Matlagning för mört

Barndomens lärdomar gör gällande att mört äter nästan vadsomhelst: metmasken avsedd abborren, en brödsmula kastad överbord. En spottloska… Vadsomhelst. För att detta inlägg nu inte skall kännas oseriöst eller stötande så har jag faktiskt ett recept i skjortärmen.

Mäsk (köps på närmaste sportfiskeaffär) blandas med lika delar havregryn samt ett par deciliter vatten. Sirap (eller socker) hälls i för att binda ingredienserna bättre. Blandningen värms på spis tills den är ordentligt trög och portioneras därefter upp.

Det foder jag skall använda snarast sparar jag i kylskåp. Resterande går in i frysen.

Mäsk, havregryn, sirap och vatten: jättegädda!

Ingredienserna kokas samman under omrörning.

CatchinBait003

Jag gör min blandning till stora stapelbara kakor. Bakpapper gör det lättare att ta isär dem vid användande.

Fångstredskap

På rekommendation av en annan bloggare köpte jag en paraplymjärde tidigare i år. Det fina med denna mjärde är att den som namnet antyder fälls ut och ihop likt ett paraply. Detta gör att förvaringen blir en ”no brainer” och den blir lätt att bära med sig -eller packa i kajaken; Jag bär den eller packar den tillsammans med mina spön -ofta ihopspända. Slutligen gör konstruktionen att man kan fiska den under isen på vintern: man borrar helt enkelt ett hål och fäller upp mjärden under isen. Busenkelt.

CatchinBait004

Paraplymjärde är grymt smidigt. Förvaras tillsammans med spöna och fälls ut på plats.

Utplacering och tillvägagångssätt

För de som kan välja så är förstås vissa platser bättre än andra. Bloggaren ‘Esox Hunter’ tipsar om att i strömmande vatten placera mjärden i ”bakvatten, djuphålor och strömkanter”. Vidare skriver han om placering i insjöar: ”inne i vikar eller på uddar där det är lite mer fart på vattnet”. Som mina barndomsminnen av abborrmete gör gällande så får man alltid mört, överallt, och av denna anledning låter jag bekvämlighet styra. Jag lägger således i mjärden ”överallt” och ”varsomhelst” (dock inte på torra land), men alltid där jag lätt kan komma åt och vittja den, eller fylla på med foder.

Vad tillvägagångssättet beträffar så är mitt viktigaste råd detta: blanda färskt och nedfruset foder! På så sätt når man den både den mört som passerar i det närmaste, samt den mört som anländer långt senare. Behovet att fylla på med foder under dygnet minskar därmed.
CatchinBait007

Jag fyller mjärden både med rumstempererade och frysta kakor.

All fisk behålls

Större bete ger större fisk säger de som verkligen kan gäddfiske i Sverige. Sålunda är det ofta bara de riktigt feta mörtarna som får vara med och utmana ödet vid flötestrolling och gäddmete. Jag väljer dock att spara den absoluta merparten av fisken. Dels kan den minsta fisken användas vid fiske av stor abborre, dels kan resterande fisk bli till hel eller upphuggen ”deadbait” som kan hjälpa till att locka stor fisk när man fiskar stationärt, till exempel vid isfiske.

CatchinBait008

Ibland tar det tid. Denna gång hade jag fisk först morgonen efter.

CatchinBait010

En del av fisken sparas levande till dagens pass. Merparten hamnar dock i frysen som ‘deadbait’.

CatchinBait011

Nedfryst fisk blir en försäkring för de dagar mjärden inte levererar. Vakuumförpackat är grymt smidigt att hantera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s