Bra men dyrt med räls från YakAttack

GearTrack_v1_01

GearTrac har låg profil och ger stora valmöjligheter för installation och montering av tillbehör.

GearTrac från amerikanska YakAttack lovar att förändra världen (snart på din bil, din TV, …din penis?). Det är grandiost om inte skamlöst, men även kunderna är lyriska och det talas bland annat om att revolutionera det sätt på vilket fiskare utrustar sina kajaker. Mitt intresse var följaktligen väckt och jag bestämde mig för att köpa en produkt för utvärdering…

Mångsidig montering på udda platser

Det som gör GearTrac och motsvarande räls/skensystem så intressanta är de utökade konfigurationsmöjligheterna: emedan en spöhållare i ett Scotty – eller Railblaza-fäste kan roteras och ge olika vinklar ut ifrån kajaken, så tillåter ett rälssystem att man dessutom kan flytta spöhållare (eller annat tillbehör) i sidled eller fram och bak (beroende rälsens position). Med tillbehöret demonterat så har också GearTrac en relativt låg profil.

På grund av den fysiska utformningen, en smal skena, är det också möjligt att installera Geartrac på ställen på kajaken där inga traditionella fästen får rum; jag installerar på kajakens sida och har även planer på installation i för och akter.

Då allt i livet är en kompromiss så räcker det inte med att köpa ett par skenor utan man behöver dessutom adaptrar till de tillbehör man önskar använda. Emedan skenorna i sig är urstarka om rätt installerade så blir adaptern mellan skena och tillbehör en möjlig svag punkt.

YakAttack GearTrac kommer i längderna 4” (10.16cm), 8” (20.32cm), 12” (30.48cm), och 16“ (40.64cm) och kan köpas i förpackning om en eller två skenor.

ScottyGearHead

Scotty och andra tillverkare erbjuder adaptrar till GearTrac.

InstallationGearTrac installeras med enkelhet om än med stor tidsåtkomst. Börja med att bestämma monteringspunkt på kajaken -gärna med sittbrunnen/sätet som utgångspunkt. Fixera sedan skenan med tejp och borra igenom det yttersta hålet. Lägg på lite silikon kring hålet alternativt på skruven och montera därefter skruven genom skenan och skrovet. En bricka och en mutter monteras från insidan. Justera nu skenan eftersom dess position kan ha flyttats vid borrningen. Borra nästa extrem (yttersta hålet på andra sidan), montera en ny skruv och fortsätt.

Installationen sammanfattas som mycket enkel, men tidskrävande på grund av de många skruvhålen och att skruvarna dras med insexnyckel.

GearTrack_v1_02
Tejpa fast skenan på önskad plats och borra direkt.
GearTrack_v1_03
Montera den första skruven och justera skenans vinkel. Borra därefter nästa hål och repetera.
GearTrack_v1_04
Det tar tid att att dra alla skruvar med insexnyckel.

Onödigt påkostad?

GearTrac’s konstruktion är egentligen väldigt enkel och intrycket är ofrånkomligen det av en ”upphottad” aluminiumskena. För att försvara om inte bidra till det relativt höga priset har YakAttack först anodiserat aluminumkonstruktionen i titanfärg och därefter har man försett den med onödigt många skruvar, brickor och muttrar. Därtill kommer en insexnyckel -för att det är förstås inga vanliga skruvar. Allt detta är i min mening onödiga detaljer som inte ger konsumenten något mervärde, men som onekligen påverkar varans pris.

Köpa

YakAttack GearTrack säljs i Sverige av bland andra seafari.se (Hobie), i Europa (EU) av kajakpeca.hu och vill man ta hem direkt så går det via yakattac.us, men risken för höga tullavgifter är stor(!)

2 reaktioner på ”Bra men dyrt med räls från YakAttack

  1. Ping: YakAttack Blackpak håller det mesta | kajakfiskarn.se

  2. Ping: Ram Mount släpper egenutvecklad räls | kajakfiskarn.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s