Lyft & förvara kajaken med Thule Boxlift

Thule_Boxlift_572_00

Det är slitsamt att lyfta en fiskekajak. Med Thule Boxlift så slipper man.

Hur förvarar man bäst en fiskekajak? Stor, tung och bred ställer denna typ av kajak krav på förvaring utöver vad som erbjuds för konventionella kajaker. Jag har tidigare hängt min Trident 11 på väggen i garaget men de många lyften till och från bilen tar på krafterna och garageytan längs med väggarna behövs till annat, speciellt nu när vintern är på intåg  Jag har därför valt att hissa upp kajaken i garagetaket med hjälp av Thule Boxlift 572.

Thule Boxlift 572

Thule Boxlift 572 (dessa siffror!) är som namnet antyder en lyft -och förvaringslösning för takboxar. Detta hindrar inte att man tänker ”out of the box” (bokstavligen) och använder samma lösning till sin kajak. Boxlift, om rätt monterad, klarar en vikt om hela 100 kg och det är därför tänkbart att man kan takförvara både kajak och utrustning med hjälp av finurliga Boxlift.

Produktpresentationen av Thule Boxlift (571, men 572 är identisk).

Installation

Installation av Boxlift är enkel, men inte självförklarande. Lyckligtvis är Thule riktigt bra på att skriva manualer och ger man bara installationen erforderlig tid så kan det inte bli fel. Med detta sagt är det värt att efterse att man har alla verktyg som krävs. Jag rekommenderar: slagborr med 8 mm stift (jag kör med Hilti’s borrar), vinkelhake och tumstock, penna (att markera hål), skruvmejsel/dragare (Philips), sexkantnycklar och tålamod.

Utöver installationen som sker efter manual, är ytterligare ett par kommentarer på sin plats; När du väljer avstånd mellan löphjul så tänk på att kajakens form bjuder att man bör lyfta så nära centrum som möjligt eftersom snörena annars riskerar att glida av. För att bestämma placering så kör du förslagsvis in i garaget med kajaken på biltaket -markera därefter i garagetaket med en penna var du skall montera boxliften och backa sedan ut bilen igen och skrid till verket.

Thule_Boxlift_572_01

Thule Boxlift 572 (571) är en paketlösning komplett med skruv och plugg.

Thule_Boxlift_572_02

Installationen är färdig och kajaken lyft till taket. Veven (vänster) kan tas bort och förvaras på lämplig plats.

Kommentarer

Det första som hände när jag vevade upp min kajak var att aktern lyftes snabbare än fören. Inget jätteproblem kanske och säkert justerbart, men följden blev att fästena till de bakre löphjulen stressades så till en grad att de skadades. Detta pekar på vikten att använda korrekta och räta vinklar och avstånd vid installation för att förhindra snedbelastning.

Det andra som var uppenbart är att det är en väldans massa vevande innan kajaken är uppe i taket. Helt klart bättre än att lyfta själv, men också ett onödigt tidsfördriv. En utväxlad lösning hade varit bra mycket trevligare.

Köpa

Thule Boxlift 572 (tidigare 571) köps med fördel via Amazon i England. Priset är rätt, frakten är låg och ingen tull tillkommer. Andra möjliga inköpskällor är svenska takbox.se som säljer till bra pris och med förstklassig service.

En reaktion på ”Lyft & förvara kajaken med Thule Boxlift

  1. Ping: Modifiering av Thule Boxlift | kajakfiskarn.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s