Installation av Humminbird fishfinder

DSC01349

Humminbird PiranhaMax 176xi installerat på en Ocean Kayak Trident 11.

Jag har över den senaste månaden fiskat med ekolod från Humminbird. Nedan följer en guide till installation av ekolod på kajak som är specifik för Humminbird, men förhoppningsvis i mångt och mycket även applicerbar vid val av andra fabrikat.

Ekolod

Mitt val av lod var redan från början väl avgränsat: jag ville ha ett lod från Humminbird, ur serien PiranhaMax, för under 2000kr. Som (hobby)fotograf liknar jag gärna Humminbird med Sony: det är inte tillverkaren som har mest prestige eller brand recognition (Canon och Nikon – Lowrance och kanske Garmin), men det är tillverkaren som vågar mest: som ständigt innoverar och som ger mest valuta för pengarna -och som bortsett ”märket”, på en objektiv nivå, kanske är bäst(?)

Humminbird ägs också av Johnson Outdoors som även äger Ocean Kayak. Följdaktligen finns vissa fördelar i sammanhanget: Kajakerna är förberedda med väska för batteri samt för en av Humminbirds givare, ”XTH 9 20 P”.

Kanske var jag väl snabb på köp-knappen för det lod jag köpte, Humminbird PiranhaMax 176xi är så pass nytt på marknaden att det inte fungerar med ovan nämnda givare. I alla fall: Humminbird PiranhaMax 176xi är ett ekolod med inbyggd GPS och som levereras med Dual Beam givaren ”XNT-9-28-T”

Hållare

Humminbirds lod kommer med fäste, men jag ville enklare kunna flytta runt lodet efter behov. Därför såg jag till Scotty för en smart lösning. Som nästan förväntat så hade man just ett fishfinder mount för Humminbirds Piranhamax lod.  Tyvärr visade det sig att fästet inte passade till hundra procent: lodet jag köpt är av absolut senaste modell och Scotty har inte riktigt hängt. med. Lodet kan monteras, men en viss glipa finns mellan lod och hållare. Något jag för övrigt kan leva med.

Fördelen med Scotty´s hållare är att den kan flyttas runt på kajaken samt att det blir lättare att demontera lodet. Priset är ca 250kr med frakt från England. Väl värt om ni frågar mig.

DSC01607

Humminbird PiranhaMax 176Xi och Scotty 274 fäste.

DSC00389

Denna bild vid provmontering och test, visar olika (4) fästpunkter på kajakens mittlucka.

Batteri

Ett av skälen till varför jag valde en fiskekajak från Ocean Kayak var att deras kajaker är förberedda för ekolod. Dels kan genomskrovsgivare monteras i ett av självlänsningshålen, dels finns redan en väska för batteri i fören. Om vi koncentrerar oss på denna väska så är den gjord i nylon och monterad på så sätt -hängandes- att batteriet undviker kontakt med vatten skulle kajaken delvis fyllas (gud förbjude!).

Utifrån innermåtten på denna väska och önskan att kunna gå så länge som möjligt utan att behöva ladda batteriet, bestämde jag mig för största möjliga batteri. Med de kvalitetskrav jag har föll valet på ett ”Panasonic LC-R127R2P” via Kjell och Company. Batteriet i fråga ger 12V och 7,2 Ah och väger in på 2,5 kg.

DSC00359

Kabelskor, krympslang och ett buntband används för att säkra installationen.

Med insikten att alla batterier ändock måste laddas (eller bytas) samt att lyft till takräcket på bilen skulle utmanas av de ytterligare två och ett halvt kilona, bestämde jag mig för en lösning där jag snabbt skulle kunna koppla loss batteriet. Lösningen blev en hylskontakt samt att jag återvann en kontakt som medföljt ett tidigare köp av Ctek batteriladdare. Inte en nödvändighet men Ctek-kontakten är dammsäkrad.

DSC00361

En hylskontakt används för att enkelt kunna installera om batteriet i kajaken.

 Säkring

Installation av Humminbirds ekolod kräver att en säkring om 1 ampere används. Jag valde att använda mig av en säkringshållade för sladdmontage. Denna placerades åtkomlig nära batteriväskan samt tejpades med eltejp för att i mån möjligt hålla fukt ute. Det blir lite skärande för att byta säkring men det är sånt man får ta.

DSC01308

Batteriet installeras i en väska. En 1A säkring har också monterats på sladden.

Givare

Tanken från början var att installera en genomskrovsgivare avsedd för min kajak. Dock visade det sig att mitt lod inte var bakåtkompatibelt mot denna givare. Jag fick således överge idén -något som visade sig vara till det bättre; I kontakt med Comstedt, den svenska generalagenten för bland andra Humminbird, kom vi fram till att den inkluderade givaren kunde installeras i kajaken, på skrovets insida!Fördelen med detta är att givaren inte riskeras att skadas på samma sätt som om den exponeras på utsidan av skrovet. Nackdelen är att ett kajakskrov inte är helt plant samt att installation måste ombesörja att det är helt fritt från luft mellan vatten, skrov och givare. Annars visar givaren fel.

Comstedt hjälpe mig här till en enkel men effektiv lösning: ett installationskit från Humminbird kallat ”MHK XMK” (bild nedan):

DSC01600

Installationskit för givare på skrovets insida, Humminbird MHK XMK.

Installationen går till så att en gummiram fästs mot skrovets insida. Denna fylls med ett slags marint fett varpå givaren trycks ned och säkras med en rem. Installationen av ramen sker med tvåkomponentslim och härdning föreskrivs om 24h. Eftersom mitt skrov inte är plant placerade jag en rund tyngd över ramen så att den pressades mot i varje kant. Humminbird´s val av att använda fett (istället för silikon) gör att givaren kan demonteras enkelt samt att risk för fångad luft minskas. Samtidigt är det ett val som inte riktigt respekterar att en kajak ofta förvaras upp och nedvänd efersom fettet i alla fall i teorin kan rinna ut. Själv förvarar jag båten på sidan och har ännu inte haft något upplevt problem med att fettet skulle ha förflyttat sig (ta i trä!).

DSC00484

Givaren installerad i skrovet.

Sladdar

Jag hade ursprungligen tänkt borra i kajaken och använda mig av marin kabelgenomföring för att täta. Vad jag istället har valt att göra är att inte borra alls. Jag leder ut sladdarna (ström och givare) genom luckan i kajakens mitt. Denna är försedd med en mjuk gummilist och tätar utan att skada sladdarna. Fungerar så här långt alldeles utmärkt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s