Installation av Railblaza StarPort

Railblaza_vs_Scotty

Railblaza StarPort (utan fläns) i jämförelse med Scotty Flush Deck Mount. Formfaktorn är påtagligt mindre.

Skall man utvecklas som person gäller det att ha ett alltjämt öppet sinne och att vara villig att prova och lära nya tankar och saker. Så även om man skall bygga bilen snabbare, -eller extrautrusta fiskekajaken 😉 Jag fick nyligen anledning ett testa alternativt monteringssystem från Railblaza och här följer inledande tankar samt en installationsguide till systemets hörnsten: fästet StarPort.

StarPort

Likt monteringssystem från Scotty och Cannon är StarPort från Railblaza ett användarvänligt system med nästan obegränsade användningsområden. Likt sina konkurrenter är StartPort väl genomtänkt och byggt i en gedigen hårdplast. Estetisk design har fått påtagligt mer fokus hos Railblaza än hos Scotty och Cannon och jag får onekligen lite ”yacht-känsla” när jag tittar på sortimentet (på gott och ont). Man har samtidigt inte kompromissat vad gäller funktion och systemet känns därför både snyggt och praktiskt.

Svart eller vitt

Railblaza ger större valfrihet genom att erbjuda nästan alla produkter i alternativa färger: svart eller vitt (yacht-känslan kommer igen!). Emedan tillbehör från Cannon kan monteras i fästen för Scotty (jag gissar på att tillverkningen är delad), är StarPort-systemet proprietärt och stödjer endast de egna produkterna.

Låg profil och inbyggt lås

En tydlig fördel är att StarPort-fästet har en låg profil och ett litet fotavtryck samtidigt som det tål hög belastning. En annan intressant och generell detalj är att nästan alla Railblaza tillbehör har en ögla ingjuten så att de kan säkras med snöre till kajaken. Självklart finns därtill en låsfunktion i själva fästet.

Installation

Railblaza StarPort kan monteras antingen med en medföljande fläns eller nedsänkt i monteringsytan. I det tidigare fallet fallet kräver installation endast två skruvar men profilen blir samtidigt 5 mm högre. I det senare fallet blir profilen och vikten lägre, men man måste borra eller såga större hål efter en medföljande mall. Jag valde att sänka ned fästet för att spara marginell vikt samt få ökad stabilitet. Oavsett vilken metod du väljer är utmaningen den samma: att hitta en plan yta att montera på!

För att installera (nedsänkt), bestäm en lämplig plan plats för din StarPort. Borra eller såga ut den större cirkeln först och provinstallera fästet. Borra därefter hål för skruvar med din StarPort som mall. Tänk på att du behöver kunna nå undersidan av ytan för att fästa brickor och muttrar. Fästet lämpar sig inte för nitning(!) Fästet kommer med sin egen gummipackning, men extra tätning mot väta skadar inte och det kan därför vara önskvärt att lägga på ett lager silikon innan fästet trycks fast. Med detta gjort, trycks fästet ned varpå man skruvar i medföljande bultar och muttrar.

DSC00025

Borra/såga den större cirkeln först. Med StarPort som mall borrar du därefter ytterligare två hål.

DSC00029

Lägg på ett lager silikon för extra tätning mot väta.

DSC00033

Skruva ned medföljande bultar och fäst brickor och muttrar underifrån.

DSC00039
Railblaza StarPort installerad i centrum.

Köpa

En StarPort i svart eller vitt har ett svenskt riktpris om 140 kr. Railblaza´s sortiment återfinns hos välsorterade fiske, vildmarks -och båtbutiker (online såväl som fysiska).

En reaktion på ”Installation av Railblaza StarPort

  1. Ping: LED 360 Lanterna gör nattfisket säkrare | kajakfiskarn.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s