Sportfiske

Själva ordet sportfiske kan vara missvisande för många som inte sysslar med fiske då det handlar mer om fritidsfiske för nöjes skull än någon sport i egentlig mening. Det som vanligast förknippas med just sportfiske är att det endast utförs med handredskap som till exempel spö, krok och lina. Det finns flera olika sorters sportfiske men de vanligaste är bland annat spinnfiske, mete, pimpling och flugfiske. En sportfiskare har friheten att välja den typ av fiske som känns intressant och bekvämt samt passar den individuella livsstilen.

Spinnfiske

För att komma igång med spinnfisket behövs spö, lina, rulle och framför allt bete. Det finns en hel uppsjö av utrusning som bör användas och väljas med tanke på kunskap och erfarenhet. Nybörjare använder helst ett haspelspö med tillhörande haspelrulle medan fiskare med mer erfarenhet kan hantera ett spinnspö med multirulle. Betet fästs i änden på det fjädrande spöet och sedan används olika tekniker för att kasta ut betet och veva hem det igen. De vanligaste fiskedragen är spinnare, wobbler, jigg eller skendrag.

Mete

Att meta är varje fritidsfiskares favoritsysselsättning och det är också en typ av sportfiske som verkligen passar hela familjen. Framförallt är det enkelt och man får ofta lön för mödan. Varianten delas ofta in i olika kategorier som till exempel mete med frilina, flötmete eller bottenmete. Man använder helt enkelt ett fiskepö med lina, flöte, krok och sänke. På fiskespråk kallas detta metrev. Historiskt sett är mete den äldsta formen av fiske och något som människan har sysselsatt sig med i årtusenden. I vissa kulturer används fortfarande trädgrenar eller ben som spö. Vanliga beten är till exempel mask, larver, bröd eller småfisk.

Pimpling

Att pimpla är i själva verket en speciell form av mete där man helt enkelt fiskar på vintern genom att borra ett hål i isen. Man använder sig av ett kort pimpelspö och pimplar genom att göra små knyck med handleden som får betet att locka till sig fisken. Det finns även små hus som kallas lakabusar som består av en liten hydda på medar som kan ge skydd mot väder och vind. Vill man ha det riktigt varmt och skönt kan hyddan förses med en portabel kamin.

Flugfiske

Flugfiske kräver generellt sett både mer träning och erfarenhet än till exempel spinnfiske och det är själva kastet som kräver mer teknik och koncentration. Man använder sig av särskilda flugspön där fluglinan är själva kastvikten och man har en fiskefluga som kastbete.

Inga kommentarer, bli den första!

Din e-postadress kommer inte att publiceras.